Ingen kan väl ha missat att jag är galen i rabarber och jag fick ju en hel del rabarber från mammas trädgård för ett tag sedan så det har gjorts paj, panna cotta och en massa underbara saker, rabarber är gott till allt! Nästa steg får bli att testa rabarber i mat, har ni testat att använda rabarber mer än när ni bakar?
I alla fall kan jag säga att det här receptet på fyllda donuts kan vara det godaste jag gjort med rabarber någonsin. Den syrliga rabarbercurden i nyfriterade donuts... MMMMMM! Detta måste ni testa. Om inte annat så testa curden, den är god i tårta, till pannkakaor till glass, på rostade mackan eller varför inte använda den till ostbrickan!
3/4 tsk torrjäst
0,5 dl pluss 1 tmsk varmt vatten
1 dl vetemjöl special
Lös upp jästen i det varma vattnet i en skål och tillsätt mjölet. Täck med plast och låt jäsa en timma.
Deg:
3/4 tsk torrjäst
2 msk varm mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 äggulor från ekologiska ägg
30 gram smält smör
3 msk socker.
Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och startdegen och arbeta ihop till en deg som släpper degbunkens kanter. Jäs till dubbel storlek ca en timma.
Under tiden Kan du passa på att göra rabarbercurden.
500 gram rabarber
1,5 dl vatten
2 ägg
2,5 dl socker
50 gram rumsvarmt smör
Skiva rabarberna och lägg dom och vattnet i en kastrull. Koka på medelvärme tills rabarbern blivit mos. Sila av rabarbermoset i en finmaskig sil över en rostfri bunke. Tryck ut så mycket som möjligt så att bara trådarna från rabarberna är kvar i silen. Det är vätskan/pureen som du använder till curden.
Vispa sedan ner ägg och socker i vätskan och ställ över vattenbad och rör hela tiden tills krämen börjar tjockna ca 10-15 min.
Klicka sedan i det rumsvarma smöret. Om krämen inte är slät kan du sila den en gång till. Häll upp på rengjorda burkar och förvara i kyl.
Tillbaka till donutdegen.
Kavla ut degen på väl mjölad yta ca 2 cm tjock. Tag ut stora rundlar med hjälp av ett glas. Lägg rundlarna på mjölat bakplåtspapper och täck med en lät fuktad duk. Jag fick ut 8 st. Låt jäsa 15 min.
Hetta upp olja i en kastrull till 180 grader. Har du ingen termometer kan du sticka ner en träslev i oljan och när det börjar bubbla runt tskaftet är oljan tillräckligt varm. Eller använd en fritös.
Lägg ner bollarna försiktigt några i taget och fritera dom 1-2 min på varje sida. Tag upp med hålslev och låt dom rinna av på hushållspapper.
Fyll en spritspåse med curd och använd en liten rundtyll. Stick tyllen i kanten av donuten och fyll dina munkar tills du ser att det börjar sippra ut curd. Pudra sedan med florsocker.
Rhubarb curd
500 grams of chopped rhubarb stalks
½ cup of water
1 cup of caster sugar
2 eggs
50 grams of room temperature butter
Put the water and rhubarb in a small saucepan Bring to a boil, then simmer for about 10 minuets until the rhubarbs have turned soft.. Strain and put the juice together with eggs and sugar in a bowl. Place the bowl over a small pan with simmering water, making sure the water doesn't touch the bowl.
Whisk the curd continuously until it thickens, about 10-15 minutes. Be carefully, just let the water underneath simmer so the curd don't get to hot otherwise the eggs will turn into scramble. Strain again if you need. Stir down the butter and let cool.
The donuts
Starter
3/4 teaspoon active dry yeast
1/4 cup plus 1 tablespoon warm water
1/2 cup all-purpose flour
In a medium bowl, dissolve the yeast in the water. Mix in the flour. Cover with plastic and let rise in a warm place until doubled in bulk, 1 hour.
Dough
3/4 teaspoon active dry yeast
2 tablespoons milk, warmed
1 cup plus 2 tablespoons flour
1 teaspoon salt
3 large egg yolks
2 tablespoons unsalted butter, melted
3 tablespoons sugar
In a standing mixer fitted with the dough hook, dissolve the yeast in the milk. Add the flour, salt, egg yolks, butter, sugar and the starter and mix until the dough forms a ball. Scrape the dough into a bowl, cover and let rise in a warm place until doubled in bulk, 1 hour.
Line a baking sheet with parchment paper. On a floured work surface, roll out the dough 1/2 inch thick. Stamp out 1-inch round doughnuts as close together as possible. Reroll the scraps and stamp out more doughnuts.
Transfer the rounds to the baking sheet and cover with a damp cloth. Let stand for 15 minutes.
In a saucepan, heat 1 inch of oil to 325°. Fry the doughnuts until golden, 2 minutes. Drain.
Fill a piping bag with the rhubarb curd, set with a long nozzle that will fit into the hole. Fill the doughnuts until the curd appears on the outside of the doughnut. Pour some icing sugar. Serve and enjoy!