Sugar Coated -

Citrus Maräng paj

| Postat i: Bakat, choklad, citrus, desserter, maräng, paj
Nu när det äntligen är säsong för alla vackra och goda citrusfrukter ville jag passa på att göra en variant av den klassiska Ctronmaräng pajen. Det fick bli en variant med smak av blodapelsin, grape och vanlig apelsin. Tillsammans med ett helt fantastiskt pajskal med chokladsmak och ett marängtäcke med en gnutta vanilj och kardemumma blev detta ett mer än lyckat experiment! Grape har jag annars lite blandade känslor inför, har lite svårt för att äta grape som den är färsk, men om man tillexempel ugnsbakar den med lite muscovadosocker strött på så försvinner det mesta av beskan och kvar blir den aromatiska citrussmaken. Lite det var jag ute efter när jag gjorde pajen, jag ville bibehålla den typiska grape smaken utan att det blev för surt eller beskt. Att blanda med både vanlig apelsin och blodapelsin gav en sötsyrlig ton utan att ta över för mycket  och det gav en väldigt vacker färg på fyllningen.
Fast det ska erkännas att den här pajen gav mig grå hår ett tag. Och då på grund av själva pajskalet, jag har aldrig haft problem med mördeg förut men helt plötsligt trilskades den på alla möjliga sätt. Kanterna föll ner, degen vägrade kavlas,krympte fastän jag bakat den enligt konstens alla regler... När jag var som mest trött på allt vad mördeg hette fick jag ett recept av Louise som visade sig vara det bästa receptet jag testat på mördeg. Inte nog med att degen smakade helt underbart ( om sanningen ska fram så försvan otaliga bitar in i munnen för att det inte gick att sluta äta av den) det är det bästa mördegsreceptet jag testat! Tack Louise!
Så nu medans citrus säsongen är som bäst tycker jag att ni ska testa denna variant på marängpaj, eller testa er fram med era egna citrusfavoriter hur som helst så blir det riktigt gott och Maräng vem älskar inte underbart mjuk sammetslen fluffig maräng!
 
 
 
Chokladmördeg
 
200 gram vetemjöl
25 gram kakaopulver
50 g florsocker
150 gram kallt smör i bitar
3 ägggulor
1 tsk vaniljpulver
 
Sikta mjöl, florsocker och kakao ner i en bunke.
Tillsätt smöret och arbeta för hand tills degen liknar kaksmulor.
Gör en liten grop i mitten och tillsätt äggulorna. 
Använd dina fingartoppar som "visp" och rör tills det bildas en mjuk deg
Plasta in och låt ligga i kylen minst 30 min.
 
Kavla sedan ut den ca 3 mm platt och täck en smord och mjölad ( jag mjölade med kakao) pajform. Nagga booten med en gaffel och ställ in i 30 min i frysen denna gång. 
 
Ta ut från frysen och klä kanterna med folie
 
Baka i 200 grader i ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
 
Curdfyllning
 
3 msk maizena
50 gram socker
2  Rosa Grapefrukter (rivet skal + saft)
1 blodapelsin (saft)
1 stor apelsin( Rivet skal + Saft)
2,5 dl vatten
4 stora äggulor
25 gram smör i tärningar, rumsvarmt
 
Koka upp vattnet i en kastrull
Lägg maizena, socker och rivet zest (skal) i en skål. Vispa gradvis ner det kokheta vattnet, häll sedan tillbaks blandningen i kastrullen och koka upp under konstant omrörning,
Tag av från värmen och vispa ner , äggulor och smör och citrussaft.
 
Häll up smeten i pajskalet och låt svalna.
 
Marängtäcke
 
3 stora äggvitor
2 dl finkornigt strösocker
1 msk glykos ( går att utesluta)
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk nystött kardemumma
 
Vispa äggvitorna med 1 dl socker med elvisp, vispa inte för kraftigt utan vispa hellre på låg och vispa lite längre. När smeten är fast vispar du gradvis ner resten av sockret. Vispa sedan ner glykos, vaniljpulver och kardemumma tills du har en seg sammaetslen marängsmet.
Bred marängen över pajen och bränn av med en brulebrännare. Har man inte en brännare kan man sätta in den i ugnen under grill i ca 10 min eller tills marängen fått färg.