Sugar Coated -

Citrus Maräng paj

| Postat i: Bakat, choklad, citrus, desserter, maräng, paj
Nu när det äntligen är säsong för alla vackra och goda citrusfrukter ville jag passa på att göra en variant av den klassiska Ctronmaräng pajen. Det fick bli en variant med smak av blodapelsin, grape och vanlig apelsin. Tillsammans med ett helt fantastiskt pajskal med chokladsmak och ett marängtäcke med en gnutta vanilj och kardemumma blev detta ett mer än lyckat experiment! Grape har jag annars lite blandade känslor inför, har lite svårt för att äta grape som den är färsk, men om man tillexempel ugnsbakar den med lite muscovadosocker strött på så försvinner det mesta av beskan och kvar blir den aromatiska citrussmaken. Lite det var jag ute efter när jag gjorde pajen, jag ville bibehålla den typiska grape smaken utan att det blev för surt eller beskt. Att blanda med både vanlig apelsin och blodapelsin gav en sötsyrlig ton utan att ta över för mycket  och det gav en väldigt vacker färg på fyllningen.
Fast det ska erkännas att den här pajen gav mig grå hår ett tag. Och då på grund av själva pajskalet, jag har aldrig haft problem med mördeg förut men helt plötsligt trilskades den på alla möjliga sätt. Kanterna föll ner, degen vägrade kavlas,krympte fastän jag bakat den enligt konstens alla regler... När jag var som mest trött på allt vad mördeg hette fick jag ett recept av Louise som visade sig vara det bästa receptet jag testat på mördeg. Inte nog med att degen smakade helt underbart ( om sanningen ska fram så försvan otaliga bitar in i munnen för att det inte gick att sluta äta av den) det är det bästa mördegsreceptet jag testat! Tack Louise!
Så nu medans citrus säsongen är som bäst tycker jag att ni ska testa denna variant på marängpaj, eller testa er fram med era egna citrusfavoriter hur som helst så blir det riktigt gott och Maräng vem älskar inte underbart mjuk sammetslen fluffig maräng!
 
 
 
Chokladmördeg
 
200 gram vetemjöl
25 gram kakaopulver
50 g florsocker
150 gram kallt smör i bitar
3 ägggulor
1 tsk vaniljpulver
 
Sikta mjöl, florsocker och kakao ner i en bunke.
Tillsätt smöret och arbeta för hand tills degen liknar kaksmulor.
Gör en liten grop i mitten och tillsätt äggulorna. 
Använd dina fingartoppar som "visp" och rör tills det bildas en mjuk deg
Plasta in och låt ligga i kylen minst 30 min.
 
Kavla sedan ut den ca 3 mm platt och täck en smord och mjölad ( jag mjölade med kakao) pajform. Nagga booten med en gaffel och ställ in i 30 min i frysen denna gång. 
 
Ta ut från frysen och klä kanterna med folie
 
Baka i 200 grader i ca 20 min. Ta ut och låt svalna.
 
Curdfyllning
 
3 msk maizena
50 gram socker
2  Rosa Grapefrukter (rivet skal + saft)
1 blodapelsin (saft)
1 stor apelsin( Rivet skal + Saft)
2,5 dl vatten
4 stora äggulor
25 gram smör i tärningar, rumsvarmt
 
Koka upp vattnet i en kastrull
Lägg maizena, socker och rivet zest (skal) i en skål. Vispa gradvis ner det kokheta vattnet, häll sedan tillbaks blandningen i kastrullen och koka upp under konstant omrörning,
Tag av från värmen och vispa ner , äggulor och smör och citrussaft.
 
Häll up smeten i pajskalet och låt svalna.
 
Marängtäcke
 
3 stora äggvitor
2 dl finkornigt strösocker
1 msk glykos ( går att utesluta)
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk nystött kardemumma
 
Vispa äggvitorna med 1 dl socker med elvisp, vispa inte för kraftigt utan vispa hellre på låg och vispa lite längre. När smeten är fast vispar du gradvis ner resten av sockret. Vispa sedan ner glykos, vaniljpulver och kardemumma tills du har en seg sammaetslen marängsmet.
Bred marängen över pajen och bränn av med en brulebrännare. Har man inte en brännare kan man sätta in den i ugnen under grill i ca 10 min eller tills marängen fått färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Donut Semlor

| Postat i: Bakat, desserter, donuts, semlor
Efter ett par dagars ( okej Näääästan en månad) flitigt springande till gymmet och en grönsaksbaserad kost så tyckte jag att det var dags för något superonyttigt! Och i dessa semel tider är det svårt att leva på fröknäcke och sallad, missförstå mig inte jag tycker bägge är jättegoda, men om jag måste välja mellan fröknäcke och semla.. Ja ni förstår vad jag menar... Så för att då riktigt ta ut svängarna så fick det bli en kombination av en Donut och en semla. Var väl på tiden att dessa två möttes tycker jag! Vet att jag såg små mini donuts som semlor hos underbart duktiga Lisa på sockerrus för något år sedan men då om jag minns rätt så var det en bakad variant av semla. Iallafall så har den här iden hängt kvar och jag var tvungen att testa men jag ville pröva att göra "riktiga" donuts, ni vet sådana som man inte nog med att dom är en massa socker på  utan dessutom är friterade Onyttigt to the max men också så underbart gott! 
Jag gick igenom en massa recept på donuts och fastnade tillslut för ett av Leilas recept för det innehöll kardemumma och det var ju perfekt till semle varianten. Annars är det inga konstigheter med den här semlan. En mandelmassa med hög mandelhalt är ett måste liksom att den ska vara så där lagom lös, inte rinnig och inte fast utan lagom. En vispad grädde lagom fluffig med bara lite vanilj i och så generösa mängder av allt!
 
 
 
Donuts (Recept från Leila Lindholm) Jag gjorde 8 stora istället för 16 små.
2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special
1-1 ½ liter olja till fritering
 
Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda med mjölken, värm tills mjölken är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg, sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig vetedeg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 16 bitar. Knåda den lätt till runda bullar, stick ett finger genom varje bulle och snurra degen runt fingret till en ring. Jäs ringarna under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader. Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter cirka 1 minut.
Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (cirka 1 minut per sida).
Låt dem svalna på hushållspapper.
 
Semlor:
 200 gMandelmassa  Lyx från odense
5 dl vispgrädde
0,5 tsk Vaniljpulver
Florsocker
 
Riv mandelmassan grovt och blanda med en skvätt grädde tills du fått den så lös som du vill ha den.
 
Vispa grädden med vaniljpulvret.
 
Dela dountsen på mitten och bred ett lager av mandelmassa på och spritsa sedan grädden över.
Lägg på andra delen och strö florsocker över.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sticky Buns

| Postat i: Bakat
 Amerikanska "Sticky Buns" Har ni testat? G.Ö.R det säger jag bara...
Det är lite som en jättebulle fylld med en karramelsås aktig röra. Egentligen är det tänkt att den där röran skall hällas i formen som bullarna bakas i och som fyllning. Men med två barn kändes det som att det skulle bli sticky enough med å ha det som fyllning så jag hoppade den biten. Jag ville baka något med alla fantastiska citrus frukter som finns nu så det fick bli apelsin i fyllningen som för övrigt är fantastiskt gott ihop med kardemumma och kanel. Och sedan valde jag att ha rivet skal och saft från lime och citron i frostingen ovanpå. Om det blev gott kan ni väl fråga de där två barnen.. För inom en väldigt kort stund var alla bullarna mystiskt borta!
 
 
 
 
Till en form ( och i mitt fall även 6 extra vanliga bakade i muffinsform)
 
5 dl mjölk
1 paket jäst för söta degar
75 gram smör rumsvarmt
1 dl socker
1ägg
1 tsk salt
1 liter vetemjöl
 
Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt socker ägg och salt. 
Arbeta in mjöl och smör om vartannat tills du har en smidig deg som släpper degbunkens kanter. Jag brukar hyvla i mitt smör och knåda in det i degen ihop med lite mjöl.
Låt jäsa övertäckt 30 min.
 
Fyllning
100 gram smör
1,5 dl farinsocker
 Rivet skal och saft från 1 apelsin
2 tsk malen kanel
1 msk nystötta kardemummakärnor
 
Smält smör socker och apelsinsaft i en kastrull, låt det koka upp och låt koka på medelvärme i ca 3 min. Rör sedan ner kryddor och skal. Låt svalna något.
 
Kavla ut degen till en rektangel och häll fyllningen ovanpå. Rulla ihop till en rulle och skär till ca 12 bullar.
Placera bullarna i en smord pajform ganska tätt och låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 garder.
 
Grädda i ca 15 min tills bullarna är gyllengula.
 
Frosting
1 paket philladelphia ost
50 gram smör
2,5 dl florsocker
Rivet skal från 1 lime och en klementin
Saften från en klementin
 
Vispa smör och florsocker fluffigt rör ner skal, saft och philladelphia ost.
 
När du tagit ut bullarna från ugnen låt dom svalna ca 5 min bred sedan frostingen över bullarna.
 
Klart!