Sugar Coated -

Bounty Cupcakes

| Postat i: Bakat, frosting
Häromdagen när vi var i affären så fanns det en massa chokladbitar med lockpriser, typ 4 för tio, plockade på mig några i farten så där som man gör ibland. När vi kom hem hamnade dessa i godislådan.. eller ja dom som inte blev uppätna direkt hamnade i godislådan.. Bland dessa chokladbitar fanns Bounty, som liten var detta min absoluta favorit bland choklad, den och skotte den med russin och choklad... Finns dom fortfarande ens?
Nu på äldre dagar ( i den ringa åldern av snart 35 får man börja skriva på äldre dagar antar jag fastän jag inte alls känner mig äldre än 25..) är det sällan jag köper Bounty måste jag erkänna. Men den är ju fantastiskt god måste jag säga! Kokos är väldigt gott i kakor och jag funderade på om man inte skulle kunna ta och trolla fram ett par bounty cupcakes. Efter några misslyckade försök med  smet som blev för tung av all kokos och lite trixande och ändrande i ingredienslistan så blev det riktigt bra tillslut, tillsammans med en kokossmakande angel feather icing ( Hade glömt hur jäkla god den där frostingen faktiskt är!) lite ringlad och choklad och rostade kokosflingor så föddes den-Bounty Cupcaksen.  Och den där frostingen som blir som en ljuvlig kokosboll fast godare den har jag stora planer för.. Får se vad jag hinner med till helgen!

 
Cupcakes:
12 st
100 gram mjukt smör
1,5 dl ljust muscovadosocker (går att byta ut mot farin eller vanligt socker men det blir godast med muscovado)
2 ägg
1,5 dl grädde ( grädde för att jag hade det i kylen men det går att byta ut mot tex mjölk eller vaniljvisp är supergott)
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 gram kokos
3 små bounty ( alltså en dubbel förpackning och en enkel)
 
Vispa socker och smör tills det blir riktigt fluffigt.
Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan äggen.
Dela bountyn i mindre bitar.
Blanda mjöl,bakpulver och kokos i en skål och tillsätt bounty bitarna i mjölblandningen. Vänd sedan ner detta i ägg smeten.
Fyll pappersformar i en muffinspanna nästan hela vägen upp till kanten.
Grädda i 200 grader ca 15 min.
 
Angel Feather icing med kokos smak
2 äggvitor
3/4 dl Corn syrup eller Glykos
170 gram socker
2 msk vatten
1 tsk vinäger
1 tsk vaniljpulver eller fröna från en vaniljstång
Kokkos extrakt (eller kokosessens) droppa i efter smak, jag hade en halv tsk extrakt ungefär.
 
Häll allt utom vanilj och extrakt i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med sjudande vatten, vattnet får inte nå bunken. Vispa med elvisp i 7 min, smeten blir som en maräng fast segare och glansig när den är klar.
Ta av från värmen och vispa i vaniljfrön och extrakt.
Låt svalna.
 
Choklad sirap
2msk kokhett vatten
1msk kakao av god kvalitet
1 msk socker
Blanda allt i en kopp. 

ta en spritspåse och häll chokladsirapen längs med sidorna innan du fyller den med frostingen. Spritsa sedan ut på dina cupcakes och strö över rostade kokosflingor.
 
 
 
 
 
 

Pavlova Cupcakes fluffiga små ljuvligheter

| Postat i: desserter
Marängsmet måste var något av det mest tacksamma som finns att slänga ihop..
Det är lätt att göra, smakar ljuvligt, ser ut som ett fluffigt moln man vill dyka in i, gör sig bra på kort och går snabbt..
Alltid bra att ha på lut i skafferiet ifall man vill ha något extra gott till efterrätt en tråkig måndagskväll som vi hade i måndags, eller bjuda på efter en god lördagsmiddag i glada vänners lag, jag gillar saker som går att förbereda så att man får mer tid till det som är viktigt istället för att stå och slava i köket. I min fina kakburk trängdes dessa små moln som jag gjorde ett litet försök till att göra rosa, jag fegade ur lite med färgen så det syns knappt att dom är rosa men man kan ju alltid säg att det var meningen att dom skulle bli svagt vintage rosa. Det hävdar jag i alla fall.
Pavlovas har dykt upp lite varstanns ser en massa på pinterest och diverse bloggar.. Kan det vara så att dessa små skapelser är en längtan efter vår å ljus kanske.. 
Vad som helst passar egentligen i en pavlova, det kan inte bli fel liksom. Grädde och någon typ av bär brukar vara själva basen, men ibland kan det bli lite för mäktigt med bara grädde så jag gjorde en variant med grädde och philladelphia ost och rivet citronskal för att ge lite syrlighet som bryter av i allt det söta. Favorit kompotten fick hänga med på ovanpå dessa också. Kombinationen cheesecake och rabarber är något jag måste minnas när det blir rabarber säsong igen! Medans jag väntar på vår gör jag allt för att bjuda in den i mitt hem, fina ranunkler får pryda matsalsbordet och svagt rosa tulpaner står placerade i små vaser lite varstanns. Blommor gör mig lycklig precis som dessa små bakelser tillsammans med lite lugn och ro, en bra bok i soffan med filten över benen kan jag inte tänka mig ett bättre sätt att spendera vilken eftermiddag som helst!

 
16 pavlovas (modifierat från Donna hays pavlova recept)
 
4 äggvitor (bäst blir det är om äggen inte är kylskåps kalla)
200 gram strösocker
2 tsk citronsaft
2 msk maizena mjöl
 
Värm ugnen till 150 grader.
Vispa äggvitorna tills dom bildar fasta toppar. Fortsätt vispa och häll ner sockret lite i taget. Vispa till en fast marängsmet som är så styv att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur.
Tillsätt maizenan och citronsaften och vispa bara tills det precis har blivit blandat med marängsmeten.
I en muffins plåt ställer du vanliga pappersformar som du klickar ner smeten i, gör sedan som en liten fördjupning i smeten med hjälp av en tesked. Ställ in dom i ugnen och vrid ner värmen till 125 grader. Grädda i ca 1 timma och en kvart. Stäng av värmen och låt marängerna svalna inne iugnen.
 
Cheesecake kräm
1 ask philadelphiaost
Rivet skal från en citron och pressad saft
3 dl grädde
0,5 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
 
Vispa philadelphian tillsammans lite pressad citronsaft och skalet tills den är len och fluffig.
I en annan skål vispar du grädden med sockret och vaniljen tills den bildar mjuka toppar. Vänd sedan ner osten i gräddsmeten.
 
Servera dina pavlovas med en klick av gräddkrämen och god kompott som tex den här. Strö över din favoritfrukt eller bär. Här har jag hallon och röda druvor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ice Cream cake.. Eller jag är ingen tårtmakare.

| Postat i: tårtor
Jag kan stirra mig blind på vackert spacklade tårtor och avundas hur folk får den där nästan sammetsliknande finishen, eller de perfekta raka kanterna som om det nästan vore en hattask som stod där på kakfatet..
Och när jag börjar planera en tårta i huvudet är det så jag tänker mig att min ska se ut med... I mitt huvud ser den i alla fall ut så. Jag vet det krävs övning, övning och mer övning. Men just tårtor ligger så mycket jobb bakom och så himla ofta äter vi inte tårta hos oss och skulle vi det skulle jag snart vara rund som en boll, så det blir inte att jag gör en tårta bara för att öva även om jag borde..
Så när lillkusinen fyllde 1 tänkte jag att en liten tårta skulle jag väl klara av. Spacklingen är det som gör mig galen och får mig att slita mitt hår! det blev inte så där snyggt och rakt som jag ville men sötaste lillkusinen och hennes mamma var nöjda och det var huvudsaken. Iden med den smältande glassen har jag sett en liknande tårta med på Pinterest för ett tag sedan och jag har velat testa det hur länge som helst så nu verkade som ett perfekt tillfälle!

Devils food cake bottnar har jag hört många som gillar och jag förstår varför, chokladiga, lätta att dela upplevde inte att dom smulade särskilt mycket så om jag ger mig på en tårta igen gör jag nog dessa bottnarna! Receptet är från Nigella Lawson.
Fyllningen bestod av rabarber och jordgubbskompotten från det här inlägget, och vaniljmascarpone som smakar lite glassliknande. Sedan är den spacklad med hallon smbc och ett lager mörk choklad ganache. Glasskulan gjorde jag genom att ta undan lite av maräng smörkrämen och tillsatte lite oboy, gjorde det mest för färgens skull men smaken blev fantastiskt god!

 
 
Devilsfood bottnar
50 gram kakao
100 grams farinsocker
250 ml kokande vatten
125 gram smör
150 gram strösocker
225 gram vetemjöl
½ tesked bakpulver
½ tesked bikarbonat
2 teskedar vaniljextrakt
2 stora ekologiska ägg
 
Värm ugnen till 175 grader.
 
Jag använde 2 st 15 cm formar, klädda med bakpaper när jag gräddade bottnarna detta blev fyra lagom stora bottnar.
 
Blanda kakao och farinsocker i en skål och häll på kokande vatten, blanda och ställ undan.
 
Vispa smöret fluufigt och vitt med strösockret.
 
I en tredje skål blandar du bakpulver, bikarbonat och vetemjöl tillsammans blanda ordentligt för att undvika klumpar.
 
Tillsätt vaniljextraktet till smörblandningen tillsammans med ett ägg tills allt är blandat. Ta en skopa av mjölblandningen och rör ner tillsammans med det andra ägget. Tillsätt resten av mjölblandningen lite i taget och när allt är väl blandat tillsätter du kakaoblandningen.
 
Häll upp i dina formar och grädda ca 30 min. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr.
 
Låt bottnarna svalna och sedan delar du varje botten i två delar.
 
Mascarponekräm
 
250 gram mascarpone
1,5 dl vispgrädde
0,75 dl florsocker
vaniljextrakt, ca 2 tsk
 
Hallon marängsmörkräm ( ursprungligen från Linda Lomelino, jag har lite mindre smör i och lite citronsaft)
 
5 äggvitor
200 gram socker
200 gram smör rumsvarmt
1 tsk citronsaft
100 gram hallon, mixade och hällda genom en finmaskig sil
 
Lägg äggvitor och socker i en bunke som inte är av plast och ställ över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills blandningen är 65 grader varm eller tills socker kristallerna har smält.
Ta genast av kastrullen från värmen och vispa upp marängen i ca 10 min tills den och skålen har svalnat helt.
Tillsätt smöret i kuber lite åt gången vänta tills varje kub har blandats med marängsmeten innan du tillsätter en ny.  När allt smör är tillsatt vispar du ner hallonpurenoch citronen.( Om du ska göra en glasskula tar du först av ca 2 msk av krämen innan du tillsätter hallonen och färgar den med oboy)
 
Ganache
100 gram  mörk hackad choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
 
Värm grädden häll den över chokladen och rör försiktigt. rör sedan ner smöret.
 
Montering.
 
Lägg en botten på ett kakfat bred över ett lager av den här kompotten
Bred sedan ett lager med mascarponekräm över. Fortsätt så tills alla bottnarna är staplade på varandra. Slå in tårtan tight i plastfolie och ställ kallt ett par timmar gärna över natten.
 
Spackla tårtan med marängsmörkrämen och när din ganache har svalnat något häller du den över tårtan.
Lägg en kula av chokladsmbc eller vispgrädde färgat med oboy eller kakao och sätt fast ett rån över kulan, tryck lite så att rånet fäster i kakan. Strö över strössel.
 
 
 

 
 
 ( Kusinen var mycket nyfiken på tårtan och var nöjd med att få smka en bit tårta för första gången! )