Sugar Coated -

Hemmagjorda lakritsmums-mums

| Postat i: Bakat, desserter, godis, lakrits
Under semestern han vi med ett besök i köpenhamn. Köpenhamn är en fantastiskt mysig stad och det finns så mycket att göra och framför allt äta. Att ta del ev ett lands matkultur är en av de bästa upplevelserna med att resa.
När vi åkte till Bologna i början på semestern fick vi mellanlanda på kastrup, inne på flygplatsen fanns PB choklad som hade helt underbara praliner. En som jag fastnade för särskilt var en pyramidformad där skalet  var gjort av vit choklad  och fyllningen var ungefär som mums mums smaksatt med lakrits. Ljuvligt gott. Så när vi besökte köpenhamn var jag salig över att hitta en PB butik på ströget. Till sonens stora lycka hade dom dinosaurieformad choklad och till min lycka fanns gräddbullarna med lakrits. Enda sedan dess har jag funderat på att göra en variant av dessa själv. Att gjuta egna choklad pyramider kändes som överkurs men att spritsa mums mums smeten och sen doppa i vit chokladen fick bli mitt alternativ. I toppen på pyramiden var det mörk choklad vilket bröt av mot den vita och lakritsen så det ville jag också ha med, så jag valde att spritsa smeten på Noblesse chokladplattor.
Första omgången gjorde jag som vanliga mums mums men tyckte att de blev lite för fasta av gelantinmängden så jag gjorde en angel feather icing som jag smaksatte med lakritsgranulat och spritsade ut på plattorna.. Och även om dom inte blev i samma klass som en chokladmästares så blev dom himmelska. Självklart går det bra att utesluta lakritsen eller rent av smaksätta med något annat, men kombon av vit och mörk choklad tillsammans med lakrits är rent fantastisk! Ni måste testa
 
 
Till ca 25 st
 
1 ask mörka noblesse plattor och 200 gram vit choklad att doppa mums mumsen i
 
Fyllning
2 äggvitor
170 g strösocker
1 dl flytande glukos/glukossirap
2 msk kokhett vatten
3/4 msk lakritsgranulat (jag använde det från Johan Bylow)
1 tsk citronjuice
 

Börja med att ta en kastrull som skålen du ska vispa smeten i kan stå på utan att sjunka ner i. Fyll kastrullen till hälften med vatten och låt det koka upp.
 
Rör ner lakritsgranulatet i det kokheta vattnet. (alltså inte  idet som är i kastrullen utan de 2 msk som är med i receptet )
Lägg sedan alla ingredienser i en rostfri/glas bunke
Placera bunken över kastrullen med lätt kokande vatten se till bara så att bunken inte når vattenytan
Använd en elvisp och vispa tills du har en fin och fluffig smet, efter 5 min ungefär börjar det bli vitt och fluffigt men fortsätt ett tag till. 
Efter 7 minuter tar du skålen från kastrullen och fortsätter vispa tills du har en styv smet ca 10 min. Smeten ska vara så fast att elvisparna lämnar fasta toppar efter sig när du lyfter ur som ur smeten.
 
Lägg ut dina noblessplattor på en bricka som du får plats med i frysen.
Fyll en spritspåse försedd med valfri tyll, jag använde en vanlig rund men man kan ta vilken som.
Spritsa ut smeten på noblesseplattorna försök att lämna en liten bit av kanten fri så blir det lättare att doppa sen, ingen stor bit utan bara lite mellanrum,
 
Ställ i frysen ca 1 timma så går det lättare att doppa sedan.
 
Smält chokladen över vattenbad och ta ut några mums mums från frysen i taget och doppa dom sedan i den vita chokladen. Låt stelna i kylen.
 
 
  
 
 

Stonefruit tart with a chocolate and almond crust

| Postat i: bakat, desserter, paj
Stenfrukt är i sig ett rätt trist ord kom jag att tänka på när jag satt och funderade på vilken rubrik detta inlägget skulle få. Stenfrukts och chokladpaj, hur sexigt låter det på en skala?  Inte alls faktiskt. Som vanligt, iallafall enligt mig, låter allt mycket godare på engelska så just därför fick det bli en ovanligt lång och engelsk rubrik bara för att det faktsikt låter så mycket bättre då!
Stenfrukter är helt underba bortsett från det lite halvtrista namnet, jag menar hur gott är det inte med aprikoser, plommon, solmogna persikor och underbara nektariner?! Alla dessa frukter är dessutom otroligt goda varma, deras söta smak och mjuka fruktkött smakar så mycket mer då, och allt detta tillsammans med choklad och lite mandel det är "sex on a spoon" jag lovar.
Mannen här hemma tog tre bitar av pajen och med ett stort leende och något euforiskt i blicken utbrast han någonstanns mellan tuggorna att detta var den godaste efterätten jag lagat. Eftersom att själv basunera ut att det här är det bästa jag gjort vore högst osvenskt av mig så jag sträcker mig till att det iallafall är den godaste pajen jag lagat. Vill man går det nog bra att fylla den med lite vad som helst kan tänka mig att hallon och björnbär vore rätt fantastiskt gott det med, eller bara plommon eller bara persika eller en mix av allt kanske. Aprikoser fick jag tyvär inte tag på när jag handlade men jag kommer göra den igen till helgen och då ska jag ge mig på att fylla den med aprikoser och björnbär! Själva chokladfyllningen i pajen är värd några ord den med för det är nog just den som gör den här pajen till en sådan vinnare, för vad blir inte bättre med choklad?! (spoken like a true chocaholic) Fyllningen blir som en sammetslen chokladkräm.. bästa sättet att beskriva den skulle nog vara att den är lite som en bakad chokladmousse som lägger sig som ett fluffigt täcke åt frukten... Ni förstår själva va att ni måste testa, gör det säger jag bara stenfruktssäsongen är alldeles för kort eller ursäkta The stonefruit season menar jag ju!
 
 
Pajskal
 
125 gram mandelmassa 
1 krm salt
125 gram mjukt smör
1 ekologiskt ägg
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
 
Lägg mandelmassa och salt i en matberedare och kör tills mandelmassan blivit fina smulor. Tillsätt smöret lite i taget. Häll sedan i ägget och sist mjölet och kakaon, överarbeta inte degen när mjölet åkt i utan bara precis tills degen blivit en boll i matberedaren. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i en timma minst. Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla en pajform eller springform ca 25 cm i diameter. Tryck ut degen jämnt i formen ställ sedan in i frysen i 10 min (så krymper inte pajskalet i ugnen). Förgrädda sedan pajskalet i ca 10 min.
Tag ut ur ugnen och förbered fyllningen
 
Fyllning
2 dl creme fraiche
1 dl farinsocker socker
100 gram smält mörk 70% choklad av god kvalitet 
1 stort ekologiskt ägg
75 gram riven mandelmassa
1 stor persika
5 plommon 
1 nektarin
 
Skölj och kärna ur frukterna dela plommonen i två delar och skär övriga frukter i klyftor.
Smält chokladen och låt den svalna
Vispa ihop creme fraiche socker och ägg, rör sedan ner chokladen och mandelmassan.
Häll fyllningen i pajskalet och lägg i frukten.
Grädda 175 grader i ca 25-30 min.
Servera ljummen med lättvispad grädde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oreo Pannkakor

| Postat i: choklad, desserter, pannkakor
Frukost brukar vara något som jag försöker se till att barnen och jag själv får i mig något ordentligt och nyttigt till.
Vanliga dagar iallafall, sen finns det vissa undantagsdagar på året och det är födelsedagar och julafton (när julen spenderas hos mina svärföräldrar väcks man med varm choklad med vispgrädde en skinkmacka och 7 sorters kakor) Så vanligtvis brukar den som fyller år få önska vad dom vill till frukost. I år önskade det stora barnet sig amerikanska pannkakor med vispgrädde och sirap. Någonstanns i bakhuvudet kom jag ihåg att jag sett oreo pannkakor på pinterest och eftersom dessa råkar vara dotterns favoritkakor bestämde jag mig för att överaska med deluxpannkakor tilll frukost. Jag tog mitt vanliga recept på amerikanska pannkakor, mixade ner krossade oreokex och tillsatte även kakao i smeten. Behöver jag säga att det blev total succe?! " Den bästa starten på att vara 9 år" sa dottern vid första tuggan och bättre betyg än så kan det knappast bli. Pannkakorna serverades dessutom med oreogrädde och för att göra det hela ännu bättre lite chokladsås ringlat över. Antagligen den onyttigaste frukosten någonsin men så fyller man ju bara 9 en gång också!
 
Recept
 
10-12 st
 
2 ekologiska stora ägg
3 msk farinsocker
1 nypa salt
25 gram smör smält
2,5 dl buttermilk ( görs genom att tillsätta 1 msk vinäger till mjölken och låta det stå i 10 min, kan bytas ut mot gräddfil) 
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 matskedar kakao 
1 skvätt vaniljextrakt eller ½ tsk vaniljpulver
1 paket oreokex
 
Vispa ägg socker och salt ljust och fluffigt.
Mixa oreokexen (jag sparade tre kex till oreogrädden) i en matberedare eller krossa dom i en mortel.
Blanda mjöl, kakao, oreokross, bakpulver i en skål. Rör ner smör och vaniljextrakt i äggsmeten och sedan buttermilken rör sedan ner mjölblandningen pö om pö och till en slät smet.
Klicka ut smeten ungefär 1 dl i taget i en stekpanna, stek på medelvärme, när kakorna börjar bubbla i pannan är det ett tecken på att dom är redo att vändas.
 
Oreogrädde
3 dl vispgrädde vispas tills mjuka toppar bildas rör sedan ner hur många krossade oreokex som du vill ha i jag hade sparat tre kex men hade nog kunnat tänka mig några fler..
 
Chokladsås
0,5 dl vatten
0,5 dl kakao
0,5 dl farinsocker
 
Häll allt i en kastrull och blanda noga, värm på medelhög värme under omrörning tills såsen tjocknat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Servera pannkakorna med grädden, chokladsås och ännu mera oreokex sen är det bara att njuta!