Sugar Coated -

Chocolate Marshmallows

| Postat i: choklad, desserter, godis, marshmallow
Just när jag trodde att mina chokladsmaklökar ( jo dom finns hos alla chockofiler dom utvecklas efter att ha ätit choklad flitigt i åratal)  inte kunde bli lyckligare, gjorde jag dessa och jag kan säga att min mun slog volter av lycka. Så underbart chokladfluffiga OCH enkla att göra. Det där med att dom är enkla att göra kan man ju se lite både som en välingnelse och förbannelse.. Beach 2015 ligger farligt till för jag förtår inte hur jag ska hålla mig ifrån att inte slänga ihop en sat med dom här när chokladsuget faller på, vilket det gör titt som tätt.
Dessa tar ungefär en kvart att slänga ihop sen behöver dom ju ett par timmar i kylen för att stelna, allra bäst blir dom dock tycker jag efter en hel dag i kylskåpet men sen- Heaven on a plate! Jag firade min födelsedag med en fantastisk tårta där några sånna här hade smugit sig in i fyllningen tillsammans med bla kolasås ka lägga upp receptet på den med men först kommer receptet på dom här chokladgodingarna.
 
 
 250g ströocker
1,5 dl vatten
1 msk glykos
5 gelatin blad
3  ekologiskaägggvitor
½ tsk salt
1 tsk vanilj extrakt (eller vaniljpulver )
0,5 dl kakao
3 msk hett vatten
 
4 msk florsocker
2 msk maizena
2 msk kakao pulver
 
Börja med att klä en form 20x20 med bakplåtspapper.
Lägg gelatinbladen i blöt.
 
Koka upp socker, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelvärme utan att röra till 125 grader ( om du inte har termometer är detta när massan klarar att rullas till en fast kula när du droppar lite i ett glas kallt vatten.)
 
När termometern börjar närma sig 120 grader kan du vispa upp äggvita och salt tills fasta toppar bildas. 
Låt elvispen/hushållsmaskinen gå på låga varm medans du försiktigt häller i sockerlagen längs kanten på skålen. Krama ur gelantinbladen en och ett och vispa ner dom i massan. Fortsätt vipa tills marängen har svalnat ca 10 min.
Lös upp kakaon i det heta vattnet med vaniljextrakt till en tjock chokladpasta.
Vänd sedan ner kakaoblandningen i marängsmeten. Rör inte för mycket.
 
Blanda florsocker kakao och maizena i en skål och strö sedan ut lite över bakplåtspappret i din form. Häll över marshmallowsmeten och toppa med mer maizena blandning. Ställ kallt minst tre timmar. Klipp sedan i lagom stora bitar och doppa snittytorna i maizena blandningen.
 
 
 
 
 

Chocolate marshmallows ohhh be still my chocolate loving heart!!! These are so easy which could be booth a blessing and a curse depending in which way you see it... Beach 2015 is living dangerous. Don't know how I will keep my self from not making these all the time because they really are ridiculously easy to make.

250g  caster sugar
150 ml water
1 tbsp liquid glucose
5 gelatine leaves
3 egg whites
½ tsp salt
1 tsp vanilla extract
4 tablespoons of cacao
3 tablespoons of hot water
 
4 tbsp icing sugar
2 tbsp cornflour
2 tbsp cocoa powder
 

Line a 7x7 inch bakepan with parchment paper. Put the sugar, glucose and 150ml warm water in a pan. Dissolve the sugar over a low heat without stiring Leave the syrup to simmer until it reaches 125˚C (hard ball stage) on a sugar thermometer. If you don’t have a thermometer, spoon a little syrup into a glass of cold water; if it sets immediately, then it’s at the correct temperature.

Separate the gelatine leaves and leave to soak in cold water for 5 minutes.

 Just before the sugar syrup comes to temperature, use electric beaters or a freestanding mixer to whisk the egg whites and salt to stiff peaks in a large bowl. then quickly and carefully pour the hot syrup down the inside of the bowl, whisking continuously. One at a time, squeeze the excess water from the gelatine leaves, then beat into the hot meringue. Keep beating until completelycool; about 10 minutes.

In a small bowl stir cacao together with hot water and vanilla etract into a chocolate paste and then gently fold this into the marsmallow batter.

Sift the icing sugar, cornflour and cocoa powder together and put some of it on the parchment papper. Tip the marshmallow batter over and sprinkle with more of the cornflower mixture over. 

Let set in the fridge for at least 3 hour or preferably over night. Cut into pieces and dust the sides with the corn flour mixture.


Rabarberkaka med Cheesecake fyllning och Rosenfrosting / Vanilla bundt Cake with Rhubarb Cheesecake filling

| Postat i: Bakat, desserter, mjuka kakor, rabarber

Rabarber, rabarber, rabarber.. Dessa underbara stjälkar för mig tillbaka till min mormors kök där hon kokade rabarbersoppa med kanelstång som man fick i en skål med vispgrädde.. Ljuvliga barndomsminnen. Jag minns exakt hur jag satt vid det runda vita bordet med rabarbersoppa i de blå tallrikarna med blå blommor runt kanterna och vackra 1800 tals damer avbildade i botten, bara det gjorde att man snabbt åt upp det som fanns i tallriken för att få se vilken bild det var i botten på ens egna tallrik. Nu råkar det vara så att jag tydligen romantiserar dessa minnena något enligt min mamma för som hon minns det var det ett evigt kivande mellan mig och min syster om vem som hade fått den finaste bilden i botten och det slutade alltid med att någon blev besviken.. Men det där låter jag bli att minnas jag tänker hellre på att jag nästan kan förnimma smaken av rabarber och kanel i mormors kök.
Jag tycker att det är underbart när rabarbern börjar dyka upp i fruktdiskarna det ger mig hopp om sommardagar i dessa regntider, bäst är så klart svenska rabarber från mammas trädgård men det får jag nog vänta ett tag till på. Men när jag såg ett helt hav av röda rabarber på ICA kunde jag inte motstå att ta hem några för att baka något med. Det fick mig att tänka på en kaka jag såg på pinterest för ett tag sedan, det var en choklad sockerkaka med cheesecakefyllning och jag har länge vart sugen på att testa en fylld sockerkaka, rabarber och cheesecake är ju så gott så vad kunde hända om man dessutom la ihop det med en saftig vaniljsockerkaka, jo ren magi! Så ljuvligt god som den här blev och den är fortfarande saftig efter 3 dagar. Det krävs en stor form som rymmer 2 liter minst. Jag har en Bundt cake form som jag älskar och den kräver mycket smet för att bli hög och fin. Jag passade även på att frosta kakan med en rosen frosting. Å ni som rynkar på näsan nu gör inte det för vi pratar inte tvål rosen smak här utan bara en tesked rosenvatten som förhöjer smaken på rabarberna till något magiskt. Rynkar ni fortfarande på näsan så lovar jag att kakan blir god utan rosenvatten med!

 

 
Cheesecake fyllning
1 paket philadelphia ost 200 g
25 gram mjukt smör
2 msk socker
1 tesked vaniljpulver eller extrakt.
1 uppvispat ägg
2 msk maizena ( ej redning) 
 
200 gram skivade rabarber
1 msk socker
1 msk vetemjöl
 
Vispa färskost med smör mjukt. Rör sedan i socker, vanilj och ägg. Rör sedan pö om pö ner maizenan tills allt är blandat och det inte är några klumpar kvar.
Vänd rabarberna med mjöl och socker.
 
Sockerkaka 
7 dl vetemjöl
1 tesked bakpulver
½ tesked bikarbonat
½ tesked salt
250 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljextrakt
4 ekologiska ägg
2,5 dl gräddfil

Värm ugnen till 200 grader.
Sikta mjöl, bakpulver, salt och bikarbonat noga ner i en skål. Ställ åt sidan.
Vispa smör mjukt med strösocker tills det blir vitt och fluffigt. Vispa sedan ner vaniljextrakt och äggen ett i taget. Tillsätt varje nytt ägg när föregående har blandats väl med smeten. Rör i gräddfil och vänd sist ner de torra ingredienserna till en jämn smet.
 
Smöra och mjöla en stor sockerkaksform och fördela hälften av smeten där i. Klicka sedan i cheesecakesmeten, försök att få den i mitten så att den inte nuddar kanterna. Strö rabarberna över och häll sedan den andra hälften av sockerkaks smeten ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma eller till en provsticka kommer ut torr. Låt svalna i formen i minst en timma.
 
Rosenfrosting
 1 äggvita
2,5 dl florsocker
1 msk outspädd saft (rabarber, hallon eller jordgubb)
1 tsk rosenvatten
 Kanderade rosenblad
 
Vispa äggvita med florsocker, saft och rosenvatten. Ringla över den kalla kakan och strö över kanderade rosenblad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanilla bundt cake with rhubarb cheesecake filling
 
Cheesecakefilling
 
1 package of cream cheese, softened
2 tablesppons of sugar
2 tablespoons of butter softened
1 teaspoon of vanillaextrakt
1 egg
2 tablespoons of corn starch
 
200 grams of chopped rhubarbs
1 tablespoon of sugar
1 tablespoon of all purpose flour.
 
Place the softened cream cheese, softened butter and  sugar in a bowl and beat with an electric mixer untill fluffy. Beat in te egg and vanilla.Add the cornstarch one tablespoon at a time, scraping down the bowl and beating until all ingredients are incorporated and mixture is smooth and creamy. Set aside.
Toss the rhubarbs together with sugar and flour.
 
Vanilla bundt cake ( slightly adapted from the amazing sweetapolita )
3 cups (375 g) all-purpose flour, sifted
1 teaspoon (4 g) baking powder
1/2 teaspoon (2 g) baking soda
1/2 teaspoon (4 g) salt'1 cup + 2 tablespoons (2-1/4 sticks)(255 g) unsalted butter, softened
1-3/4 cups (350 g) granulated sugar
1 tablespoon of vanilla extract
4 large eggs, at room temperature
1 cup (240 ml) buttermilk, at room temperature
 
Preheat oven to 350°F with rack in middle. Generously butter pan and dust with flour, knocking out excess.
Sift together dry ingredients: flour, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
Beat together butter and sugar in an electric mixer at medium speed until pale and fluffy, add the vanilla.
Add eggs one at a time, beating well after each addition.  Slowly whisk in the buttermilk. And then fould in the flour
Spoon half of the batter into pan, smoothing and spreading evenly.
With a large spoon the cream cheese filling on top of the batter being careful not to touch the sides of the pan. And sprinkle the rhubarb pieces over this and then  pour the remaining bundt cake batter over.Bake for 50-60 minutes, until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Cool your cake in the pan for an hour. Before you glaze the cake, let it cool completely.
 
Rose frosting
1 eggwhite
1 cup of powdered sugar
1 tablespoon of raspeberry, strawberry or rhubarb cordial
1 teaspoon of rosewater
 
1 tablspoon of candied roses
 
Mix everything togeteher to a smooth frosting drizzle over cake and decorate with candies roses.
 

En himmelsk dessert. Trifle med hasselnöt choklad, kaffe och marshmallowfluff

| Postat i: choklad, desserter
Trifle är en engelsk desert som enkelt sagt är lager på lager av massa saker du tycker om. Vanligtvis görs den i en stor supersnygg trifle skål som jag tyvär inte äger någon. Och om någon vet vart man kan hitta en sådan berätta gärna! Jag gjorde min portionsvis istället i mina favoritburkar och det går precis lika bra det. Jag har varvat chokladkakor doppade i hasselnötskaffe, hemmagjord chokladpudding, rostade hasselnötter och marshmallowfluff. Det sista blev det mest för att jag inte råkade ha någon grädde hemma just då och det visade sig vara ett lyckat experiment. Eftersom jag  gjorde chokladpuddingen med både kakao och mörk choklad så blev det rätt bra med det söta fluffet mot kaffet hasselnötterna och chokladen. Och har ni inte testat att göra egen chokladpudding än så lovar jag att ni aldrig kommer vilja köpa påsvarianten igen för hemmagjort blir så mycket bättre och är mycket enklare än vad man kan tro. Och hemmagjort är väll altid godast eller hur!
 
 
4-6 glasburkar
 
6 stora chokladkakor, browniebitar eller någon av dina favoritkakor
1  liten kopp starkt hasselnötskaffe eller vanligt kaffe
1 burk marshmallowfluff
1 dl rostade och hackade hasselnötter
1 skål hemmagjord chokladpudding recept nedan. 
 
Börja med att smula sönder kakorna och häll kaffe över smulorna och låt stå en stund så att de hinner dra åt sig av kaffet. Täck botten av glasen med kaffesmulorna. Varva sedan chokladpudding med hasselnötskross och marsmallowfluff, jag skriver inga mått för ta så mycket som du själv vill av varje så blir det godast! Servera genast.
 
Hemmagjord chokladpudding med hasselnötssmak. 
När jag gjorde den här chokladouddingen hade jag redan desserten ovan i åtanke så jag har smaksatt den med hasselnötslikör, självklart kan man byta ut detta mot hasselnötssirap eller annan likör eller bara utesluta det helt.
 
3 msk maizena
En nypa salt
1 dl kakao 
0,5-3/4 dl mörk sirap eller lönnsirap 
2 stora äggulor lätt uppvispade
5 dl mjölk
25 gram smör
50 gram hackad mörk choklad
2 msk frangelico likör
 
I en kastrull blandar  du: Maizena, kakao, sirap och salt rör ihop och ställ över medel värme på spisen.
Rör försiktigt ner mjölk och uppvispad äggula. Rör hela tiden försiktigt tills smeten börjar tjockna och börjar koka låt koka ca en minut, glöm inte att röra så att det inte bränns vid. Tag av från värmen och rör ner smör, choklad och likör. Häll över i en skål täck med plast och låt svalna. 
 
 
In english.
 

Trifle has got to be the most genius dessert ever. Just layer everything you love in a big fancy bowl and serve. Here I have layered home made chocolatepudding ( never store bought pudding again) with chocolate cookies dipped in coffee together with toasted chopped hazelnuts and sinfully delicious marshmallowfluff.

For the chocolatepudding you need

3 tablespoons cornstarch
1/8 teaspoon a pinch of salt
1/3 cup cocoa powder
1/3-1/2 cup maple syrup depending on how sweet you like your pudding to be
2 large egg yolks, lightly beaten
2 cups milk
25 grams of butter
50 grams of bittersweet chocolatechips
2 tablespoons of frangelico or hazelnut syrup or just use vanilla extract

In a medium saucepan, whisk together the cornstarch, salt, cocoa powder, and maple syrup until smooth. In a medium bowl, whisk together the milk and egg yolks.
Slowly whisk the milk & yolks into the mixture in the pan. Set the heat to medium and cook, stirring constantly, until the mixture thickens and comes to a boil. Boil and stir for 1 minute.
Remove from heat and stir in the butter, chocolate and frangelico /vanilla.
Cover and let cool.

For the trifle you need

6 large chocolate or brownie cookies
1 cup of strong coffee
1/3 cup of toasted chopped hazelnuts
1 jar marshmallowfluff
Chocolatepudding

Crumble the cookies and poor the coffee over them. Fill the bottoms of the jars with cookie crumbles and then just layer as much as you like of the other ingredients.