Sugar Coated -

Nutella Brownie Bars

| Postat i: Bakat, brownies, choklad, desserter
Okej.. Vi pratar choklad här. Och då menar jag  total choklad överdos. Från början till slut. 
Jag tror aldrig att jag ätit något som det är så mycket choklad i som dessa brownie bitarna och det är också något av det absolut godaste jag någonsin bakat. Jag har under tre dagar haft väldigt många ärenden ute i köket, telefonen har mystiskt glömts kvar på diskbänken, ja just det tidningen jag ville läsa, la jag inte den på matbordet? Stängde jag verkligen av spisen?... För ni vet när man ändå är där ute i köket kan man ju lika gärna passa på att öppna kylskåpet och ta en liten bit, eller två. Eller en jätte stor. Och det blir mycket utav det här receptet så det går att gå och äta av den i flera dagar. Jag har levt i total choklad lycka kan jag säga, och det tror jag att ni kommer förstå när ni ser receptet nedan. Receptet hittade jag här sedan har jag ändrat om lite i det för att passa svenska mått och matvaror. Det blir lite som den mest fantastiska kladdiga brownien ni kan tänka er pluss ett krispigt täcke med nutella och mjuka minimarshmallows.. Heaven here i come!
 
 
 
Recept
 
150 gram smör
200 gram mörk choklad
2,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljextrakt, eller vaniljpulver
2 msk kaffe, avsvalnat bryggt
En nypa salt
3 ekologiska ägg
2,5 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Klä en fyrkantig bakform med bakplåtspapper ( min är ca 30x40 )
 
Hacka den mörka chokladen och lägg 150 gram av den i en bunke som tål micro tillsammans med smöret. Värm på medelvärme ca 30 sekunder, ta ut rör och micra 30 sekunder till eller tills allt är smält.
Rör i socker och farinsocker.
Tillsätt sedan vanilj, salt och kaffe till smeten. 
Rör ner äggen ett i taget och när allt är ihopblandat vänder du ner mjölet och resterande 50 gram av den hackade chokladen.
Häll smeten i den bakplåtspapperklädda formen och grädda ca 20 min. Brownien skall ha stelnat i kanterna men vara lite "dallrig" in mot mitten. Ta ut och låt svalna.
 
Nutella crunchy topping
 
200 gram mörk choklad
2,5 dl nutella
1 msk smör 
5 dl Rice crispies eller coco puffs.
2 dl minimarshmallows
 
Smält nutella, choklad och smör tillsammans i micron. Låt svalna. Och rör sedan ner rice crispies och minimarshmallows.  Bred detta över brownien och ställ i kylen i två timmar. Ta sedan ut och skär i bitar. Förvara i en lufttät burk i kylen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lakrits panna cotta med vit chokladtryffel

| Postat i: desserter

Lakrits.. Antingen så hatar man det eller så älskar man det. Jag tillhör den senare kategorin människor. Jag är galen i lakrits, helst saltlakrits tillsammans med något sött mums! När jag väntade vår dotter 2005 fick jag en gravid noja som bestod av att jag absolut var tvungen att ha en liten skål med häxvrål och små mjölkchokladbitar ihop. Detta var alltså innan lakrits och choklad combon blev en vida känd och fantastisk smaksensation. ALLA tyckte att jag var helt galen då. Men det visar ju bara att jag före min egen tid nu vet jag ingen som rynkar på näsan när de hör lakrits och choklad användas i samma mening.  Jo dom som inte tycker om lakrits då förstås.  

Denna efterätt bjöd jag på när fina Sabina från sweet and simple bloggen var här och hälsade på med sin familj. Som tur var visste jag sedan innan att hon tillhörde den vettiga delen av människor, alltså dom som tycker om lakrits. Och eftersom jag vet att panna cotta är en av hennes favorit desserter så fick det helt enkelt bli en lakrits panna cotta. Den lite salta lakritsen och den vita chokladtryffel toppen tillsammans med krossad turkisk peppar karameller bildar en perfekt kombination av sött, salt, lent och krispigt.  

 

 
 
Till 4 glas
 
 

5 dl grädde

50 gram vit choklad av hög kvalitet

4 msk mörkt muscovadosocker eller farinsocker

1 msk lakritsgranulat eller lakritspulver (jag använder mig av detta från Johan bulow

2 gelatinblad

 

Lägg gelatinbladen i blöt.

Finhacka den vita chokladen.

Koka upp grädden och sockret. Ta av från värmen och rör ner lakritspulver och den vita chokladen.

Krama ur vattnet från gelatinbladen och vispa ner dom i den varma grädden. Häll upp i 4 glas och låt stelna.

 

Vit chokladtryffeltopp

 

100 gram vit choklad av hög kvalitet

0,5 dl grädde

2 msk smör

 

5 krossade turkisk peppar karameller( jag stötte mina i en mortel, har man ingen kan man lägga dom i en handduk och gå lös på dom med en kavel)

 

Värm grädden och smöret tillsammans och häll detta över den vita hackade chokladen, rör tills chokladen har smält. Häll tryffeln över panna cottan och strö över lakrits krosset.

 

 
 
 
 
 
 

Applepie Milkshake och Kanel Kola kakor

| Postat i: Bakat, desserter, glass, kakor, milkshake
Fredag tjohoo!
Tänkte tipsa om en busenkel och väldigt god efterätt så här lagom till helgen.
En äppelpaj milkshake med kanel- kola kakor till. Supergott och en rolig twist på äpplepaj med glass.
Det enda "jobbiga" i den här efterätten är att skala äpplena och göra kompotten som inte alls är något svår att göra egentligen. Men jag vet hur det är när man kommer hem och är trött hungrig och väldigt sötsugen då är det skönt med enklast möjliga. Känns det så för dig föreslår jag att du istället använder dig av ett riktigt gott äppelmos, gärna ett hemmagjort eller ett riktigt gott utan en massa konstiga tillsatser och e nummer som ingen riktigt vet vad dom står för.  Och den andra delen i receptet kanel-kola kakorna rör man ihop på stört, men dom går att ersätta med köpta kakor från något trevligt bageri. Men om man som jag tycker att det är avkopplande att få stå i köket så går man all in ;) Och såklart till en god milkshake krävs det glass av högsta kvalitet. Jag har använt Häagen dazs Dulce de leche glass som är perfekt till den här milkshaken, okej nog prat nu till recepten!
 
 
 
Till ca 4 stora glas
 
Äppelkompott
 
4-5 stora äpplen
1 dl vatten
0,5 dl socker
1 kanelstång
1 msk Nystött kardemumma
1 tsk vaniljpulver
 
Skala, kärna ur och dela äpplena i klyftor.
Koka upp vatten socker, kanel, kardemumma och vanilj. Lägg i äppelbitarna koka på medelvärme i ca 10 min (utan lock) eller tills äpplena är mjuka. Låt svalna något
 
 
Till milkshaken tycker jag att man tar lite som man vill inte så noga med mått då men ungefär så här gjorde jag
 
 
1 halv bytta Häagen dazs Dulce de leche, tänk på att den blir som bäst om man tinar den ca 30 min innan.
 Mjölk och äppelkompott ( eller det där bra äppelmoset vi diskuterade tidigare) allt efter smak. Kör det i en blender tills allt är mixat. Häll upp i 4 stora glas toppa med vispgrädde, kanel och lite kaksmulor. Klart!
 
 
 
100 gram rumsvarmt mjukt smör
1 dl ljust muscovadosocker (går bra med vanligt strösocker med)
2 msk sirap
2,25 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
0,5 tsk bikarbonat
 
 
Vispa smör, socker och sirap fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta ner dom i smörblandningen.
Vänd  ihop tills allt är blandat, överarbeta inte då blir kakorna sega istället för knäckiga.
Forma degen till två "korvar" som du plattar ut lätt på plåten
Grädda i 175 grader ca 15 min.