Sugar Coated -

*Boooooo* Poisened apples

| Postat i: godis, halloween

Imorgon är det Halloween, firar ni? 

Här kommer ett superenkelt sista minuten tips på vad ni kan göra till Halloween, förgiftade äpplen. Men nu handlar det inte om att skicka någon till akuten eller att utöva någon form av hämnd med förgiftning på någon ;) Utan bara om äpplen doppade i karamell som färgats svart. Har vart så sugen på att göra dessa sen jag såg dessa på pinterest förra året, receptet på karamellen hittade jag hos Martha Stewart. Jag dekorerade även mina med vitchoklad spindelnät. 

Ett tips är att ha en sockertermometer när du gör dessa det förenklar det hela, i receptet stod det att det ska kokas till 150 grader vilket sockerlagen skulle nå på ungefär en kvart. För mig tog det rätt mycket längre tid än så, ungefär 25 min så en sockertermometer underlättar. Annars får man Kontrollera temperaturen med bräckprov, d.v.s. häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar.

Tänk även på att skrubba äpplena ordentligt antingen med ett lätt sandpapper eller använd en skursvamp så du får bort vaxet från äpplena och ruggar upp ytan så karamellen fastnar ordentligt.

 

 

8 st. äpplen

 

5 dl strösocker

1,5 dl vatten

1 dl glykos

1 tsk svart pastafärg

 

Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull över hög värme. Låt sockerlagen få ett kraftigt uppkok och sänk sedan värmen till medelvärme och låt massan koka till 150 grader. Ta av från värmen och doppa äpplena försiktigt i karamellen. Tänk på att det är supervarmt så det är bra att ha t.ex. en grillpinne nedstucket i äpplet så du kan hålla i den när du sänker ner äpllet i smeten.

Låt äpplena stelna på bakplåtspapper.

 

Spindelnät

100 gram vit choklad.

 

Smält chokladen och spritsa sedan ut cirklar ganska tätt runt äpplets översta del. Dra sedan med en tandpetare från den innerst cirkeln försiktigt ut till den yttersta och upprepa detta runtom äpplet så ser du hur spindelnätet växer fram. Låt stelna.

 
 

 

 

 
 
 
 

Lite Kärlek så här på Måndagskvällen

| Postat i: länk-kärlek

Så här på måndagskvällen kan det väl vara lägligt med lite kärlek, lite extra omsorg och omtanke tycker jag behövs i vardagen på alla tänkbara sätt. Tänk bara vad glad man blir av en snäll komentar, en kram från någon man tycker om, ett långt telefon samtal med en god vän.. Finns så många sätt att förgylla både sin egen och andras vardag med. Så därför tycker jag att det är på plats med lite länk kärlek här! Jag och den fantastiska Louise som står bakom den lika fantastiska bloggen Louises spis har pratat om att det länkas för dåligt i vår lilla bakblogg värld och precis som Louise skriver på sin blogg känns det som att länk kärleken sprids mer på instagram, vilket också är jättebra instagram har gett mig flera nya favorit bloggar som jag kanske inte hade upptäckt annars. Men nu tycker vi att det är dags att återuppta kärleken och chansen att dela med sig av inspiration och bara sprida lite glädje för vem blir inte glad av en fin komentar eller några korta meningar om varför någon annan uppskattar just den bloggen man själv skriver... Att veta att det man gör är uppskattat är ju den bästa feedbacken man som bloggare kan få så jag hoppas ni är fler där ute som vill sprida lite kärlek ihop med oss.

 

Jag har flera och  därav många utländska bloggar jag läser som jag tänkte jag skulle tipsa om också längre fram men idag vill jag skriva lite om några svenska bloggar som jag nyligen upptäckt. Men allra först vill jag börja med att skriva om Louise som är helt otroligt duktig fotograf och "bakerska". Hennes blogg är fylld med recept som gör att min måste testa lista bara blir längre och längre. Tittar man sedan på hennes underbara foton då kan man fastna i hennes blogg i timmar. Sen att hon dessutom är (även om jag inte träffat henne Irl ÄN ) en varm och trevlig och duktig tjej gör ju det hela liksom inte sämre! Tack fina Louise för att du är som du är och för att vi gemensamt startade det här lilla länk kärleks projektet! 

 

Några andra bloggar jag tycker förtjänar extra kärlek är fina Smultron och Lavendel som har så stämningsfulla och fina foton och massa goda recept, hennes butternutsquash soppa får ni inte missa!!

 

En annan blogg som jag upptäckt via instagram är Anneli som har bloggen Blomster och bakverk en blogg fylld av vackra bilder, blommor och en massa nyttiga och supergoda recept och tänkvärda texter.

 

Sedan har vi Monikas Sweeterwithsugar Monika bloggar om allt möjligt och det är det som gör det så kul att läsa den. Du hittar otroliga tårtor, vintage living, DIY tips, recept, scrapbooking och Monika skriver med en lättsam ton som får mig att skratta flera gånger om när jag läser. Även här finns foton som är underbara och inspirerande.

 

Det finns så många fler bloggar jag tycker förtjänar att få lyftas fram lite extra och därför tänker jag lite då och då göra lite sådana här länk kärleks inlägg. Hoppas ni hittar fler bloggar att läsa och eller tipsa om!

Kram på er nu blir det godnatt här!

 


Mjuk chokladkaka med Kaffe-Karamell glasyr och valnötter

| Postat i: Bakat, choklad, desserter, frosting, nötter, sockerkaka
Så var jag visst där igen, jag kan inte hålla mig ifrån choklad just nu!
Choklad hör hösten till lika mycket som äpplen, plommon, päron, regn som smattrar mot rutan, stövlar och mysiga kvällar i soffan under en filt med, ja just det någon form av choklad nära till hands. Här i göteborg öser regnet ner och jag kvider över hur svårt det börjar bli med att få bra ljus att fota i,I det tråkiga vädret kan jag i alla fall trösta mig med en stor skiva av den här som är comfortfood när den är som bäst. Det är mormors mjuka chokladkaka som fått  lite extra kärlek i form av en nypa kardemumma och en karamell glasyr gjord med kaffe och hacakde valnötter.  Just den här kombinationen av chokladkaka med lite kardemumma i och den helt ljuvliga frostingen som när jag stod och hällde över kakan hoppades att det skulle räcka och bli över till  ähum...fotograferingen ( Läs till att äta på sked)  Som tur var blev det det, mycket! Sa ju det comfort food när den är som bäst!
 
 
 

Mjuk chokladkaka 

100 gram mörk choklad 

1 dl kakao

2 dl farinsocker

2 dl kaffegrädde

150 gram smör rumsvarmt

1 tsk vaniljpulver

1 tsk ny stött kardemumma

2 ägg

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och bröa (jag använder kakao istället för ströbröd) en sockerkaksform.

Hacka chokladen.

Värm 1 dl av sockret tillsammans med kakao och mjölk tills det kokar. Ta av från värmen och rör ner den hackade chokladen. Låt svalna.

 

Vispa smöret fluffigt med resten av sockret, vanilj och kardemumma.

Vispa sedan ner äggen ett i taget. Rör ner chokladen. 

Sikta ner mjöl, bakpulver och salt och vänd ihop smeten med en slickepott. Häll över i formen och grädda ca 50 min eller tills en provsticka kommer ut torr.

Låt kakan svalna i formen i 5 min och stjälp sedan upp den på galler.

 

Karamell kaffe frosting

 

50 gram smör

1 dl farinsocker

1,5 matsked starkt nybryggt kaffe

1, msk mjölk

2 dl florsocker

 

100 gram valnötter

 

Lägg alla ingredienser utom florsockret i en kastrull och låt koka upp på medelvärme under omrörning och koka i 1 minut. Tag av från värmen och rör i omgångar ner florsockret fortsätt vispa tills smeten svalnar och tjocknar. Häll över kakan och strö över valnötter( jag rostade mina innan för maximal smak).