Sugar Coated -

Caramel Hi-Hat Cupcakes

| Postat i: Bakat
Hi hat cupcakes kan väl bäst beskrivas som en cupcake med en mumsmums ovanpå, en cupcake med extra allt ungefär. Vanligtvis gör man en White fluffy frosting till Hihat cupcakes (eller om man vill vara ännu latare kan man använda färdig marshmallowfluff på burk ) Här har jag prövat att göra en maräng med ljust muscovado socker istället, vilket gav det hela en härlig karamellton. Supergott. Själva cupcaksen är en "one bowl" som har börjat bli nästan det enda receptet jag använder till cupcakes, chokladiga, saftiga och lätta att göra, kan ju inte bli fel då! receptet har jag hittat översatt till svenska hos Louises spis
.
 
 
One-Bowl Chocolate Cupcakes
12 st
 
90 g vetemjöl (1½ dl)
135 g strösocker (1½ dl)
45 g kakao (1 dl)
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
30 g neutral olja (ca 0,3 dl)
90 g filmjölk eller yoghurt (1 dl)
90 g kaffe (0,9 dl)
1 stort ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsvärme). Sätt cupcakes formar i en cupcakeform.
Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.
 
Fördela smeten i cupcakes formarna. Grädda mitt i ugnen ca 15-20. Försök att inte överbaka. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på kakorna mot slutet av gräddningstiden.
 
Ta ut cupcaksen ur ugnen när de är klara och låt dem svalna i muffinsplåten 5 minuter innan de flyttas över för att svalna helt på ett bakgaller.
 
Frosting
 
2,5 dl Ljust muscovadosocker eller farin socker
0,6 dl vatten (en halv deceliter + två tsk)
1 dl cornsyrup (man kan använda glykos också)
4 äggvitor
2 tsk vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
 
 
Häll socker, vatten och cornsyrup i en tjockbottnad hög kastrull och låt koka upp på medelhög värme. Låt massan koka tills den håller för trådprov (112-116 grader) ca 10 min. Ta av kastrullen från plattan och vispa äggvitorna till fast skum. Häll sedan sockerlagen i en tunn stråle ner i marängsmeten medans du vispar på medelhastighet, här underlättar det med en köksmaskin eller elvisp med stativ, eller be någon annan hälla medans du vispar. När all sockerlag är tillsatt vispa upp marängen på hög hastighet till en fluffig massa,, det går rätt fort och plötsligt står du där med en kolasmakande drömgod marängsmet.
 
Montering
 
300 gram mörk choklad
 
Använd en spritspåse med rundtyll och fyll den med marängsmeten. Spritsa dina cupcakes och låt dom stå kallt i kylen en stund.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i micro.
Ta ut cupcaksen från kylen och doppa ner marängtopparna i den smälta chokladen, ringla över mer choklad om det behövs.
 
 
 
 
 
P.s Det blir marängsmet över, den är god att äta med sked och jättegod att smaksätta med lite lakritssirap.. Den tar slut så väldigt fort bara ;)
 

Chesecake in a jar med glöggmarinerade Björnbär..

| Postat i: desserter

Min syster och jag har en pakt. En helig pakt vilken går ut på att man inte får börja med julmys innan första advent.  inte äta några pepparkakor, lussebullar, eller annat julrelaterat, inte dricker glögg eller julmust, ingen julmusik och inget julgodis. Detta gör att vi fullständigt frossar i allt som har med jul att göra från och med första advent. Precis som det ska vara om ni frågar mig!

Så när jag i natt när den super förkylda två åringen inte kunde sova och bara ville sittligga på sin mamma, (ett ypperligt tillfälle att fundera ut smakombinationer om ni frågar mig.) så kom jag på en kombination jag kände att jag måste prova nu, vissa idéer är det så där med man måste göra det NU, inspirationen kliar nästan i kroppen på en.

 

Dock så var en stor del av receptet baserat på glögg, så efter en lång och utläggande monolog med mig själv så kom jag fram till att detta var i avsmakning syfte och då skulle det kanske vara okej. Har inte kollat med systeryster än men jag räknar med att det blir godkänt!

 

"Fusk cheesecake" är en av mina sommarfavoriter och då gärna med jordgubbar. Jag har tidigare vid jul gjort fryst cheesecake med glöggsmak och pepparkaksbotten med gott resultat, fast nu ville jag ha den där sammetslena mousseaktiga varianten fast en juligare och då blev det den här! Och ja kombinationen av cheesecake mousse på digestivebotten med riven choklad ihop med björnbär som fått marineras i glögg och stjärnanis blev ljuvligt gott. Denna kommer det definitivt bjudas på till första advent!

 
 
 

Cheesecake mousse (4-6 burkar eller glas)

 

1,5 dl vispgrädde

0,75 dl finkornigt strösocker

200 g Philadelphia ost

1 äggula

100 gram vit choklad

Rivet skal av en citron

 

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna

Vispa grädden ganska fast tillsammans med strösockret

Vispa sedan ner Philadelphia ost och äggula tillsammans med det rivna citronskalet.

Vänd ner lite av smeten i den smälta chokladen och rör försiktigt runt så att allt blandas, tillsätt chokladblandningen till gräddblandningen och vänd försiktigt ihop till en jämn mousse.

 

Botten

50 gram mörk choklad

10 digestivekex

 

Hacka chokladen och kör kexen i en matberedare eller så går det faktiskt lika bra att smula dom för hand.

Fyll bottnen på burkarna med kex och strö choklad över. Klicka moussen över och ställ kallt 2-3 timmar.

 

Glöggmarinerade björnbär

 

Ett paket frysta björnbär

2-3 dl glögg, jag har använt mig av Blossas lättvinsglögg och jag hällde i en skvätt i kastrullen så runt 2-3 dl

2 st stjärnanis

1 vaniljstång,

 

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, lägg från och stång i glöggen och koka upp tillsammans med stjärnanisen. Låt svalna något och ta sedan upp vaniljstången och stjärnanisen. Lägg i björnbären och låt dom dra i glöggen ett tag. Mina stod i en halvtimma men dom kan nog stå längre

 

Vid servering skeda björnbären över cheesecake moussen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nostalgi i form av kokosmums

| Postat i: desserter
(for english scroll down)
För mig är bakning så mycket mer än att blanda ihop lite ingridienser i en skål. Det är så mycket som är förknippat med att få baka, ett utlopp för kreativitet, ett sätt att koppla av, när jag är i köket känns det ofta som om tiden flyger förbi,man går så in i det man gör...
Det vill säga om jag inte har barnen med mig i köket, då krävs det ju lite mer fokus. Men det är ett härligt sätt att umgås med mina barn på, låta dom ta del av något jag älskar att göra och låta dom uppleva samma magi som jag kände när jag var liten och fick vara med i köket.
Det är något magiskt över hur lite mjöl, kakao, smör och ägg kan bli en kaka när det hamnar i ugnen eller hur gott det smakar när man vispat ihop två enkla saker som ägg och socker och två åringen förtjust får slicka visparna, Eller när 8 åringen har lyckats göra alldeles egna bullar och man ser hur glada dom blir över något dom själva har varit med och skapat. 
 
När jag var liten var dessa kakor, eller godisar( är faktiskt lite fundersam över hur man ska kategorisera dessa för det är ju som en mix mellan marshmallows och marängsmet typ..) något min mamma ofta gjorda till oss. Jag vet hur otroligt farscinerad jag var av hur fluffig och underbar smeten var när den vispades upp till en fluffigt mjuk massa. Som ett sött litet moln omgett av kokos och kakao blev dessa stora favoriter. Och precis som jag tyckte när jag var liten så var 2 åringen överlycklig över den fluffiga smeten som han ett flertal gånger var på väg ner med hela handen i.. Det krävs som sagt ett lite annat fokus när man har barnen med ;) Det är otroligt hur mycket nostalgi det kan få plats i ett litet bakverk, dom smakar och ser precis ut som jag minns dom. Blundar jag så är jag  tillbaka i vårt kök med gula köksluckor och blå gardiner med äpplen på, jag och min syster sitter vid bordet och kokosmumsen ligger på det blommiga kakfatet och vi tävlar om vem av oss som kan äta mest och vem som har mest kokoskladd på näsan.. Tilloch med på den lilla lappen där receptet står nerskrivet på ett numera gulnat papper, hämtat i mammas receptlåda finns små prickar från sockerstänk som bildat små kristaller över pappret som går att känna med fingertopparna. Nostalgi kan vara rätt sött!
 
 
Gör så här:

Häll strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en bunke och blanda.
Rör ut gelatinpulvret i det varma vattnet. Rör tills alla klumpar försvunit. Vattnet behöver vara ganska hett.

Tillsätt gelatinblandningen i smeten och vispa allt med elvisp ca 25 minuter, eller ännu hellre i en assistent, det är viktigt att vispa länge för att kokosmumsen skall få rätt konsistens, när smeten är färdig är den rätt fast, som en marängsmet fast seg styvare..

 ( när jag ser den här bilden blir jag också rätt sugen på att doppa ner fingrarna..)

 

Häll kokos och kakao i en bunke och blanda, strö sedan ut  hälften av det i en form ( ca20x30cm) och häll i smeten. Strö resten av kokosblandningen över och ställ kallt i ca 1-2 timmar. Skär i fyrkanter och doppa snittytorna i kokosen från formen om du vill.  

Dessa går också utmärkt att frysa, annars håller dom i kyl ett par dagar, dom brukar ta slut rätt fort här så jag vet faktiskt inte hur länge!

 

 

 

 

 
 
 

 
When i was a kid my mom used to make these little "cakes" or maybe these are better described as candy, its sort of a cross between a marshmallow and whipped cream or meringue. Soft like a little cloud that melts in your mouth and taste delicious. When i made these with my kids today it brought back so many memories, and that is one thing i love about  baking, its so much more then just whipping a few ingrediens together, its about spending time together, being creative, having fun and just making new memories with my kids.
 
Recepie
egg white
almost 2 cups granulated sugar (1,9 to be exact)
5 tablespoons powdered sugar
1 tsp vanilla extract 
1/4 cup  cold water
1/4 cup  hot water
1,5 tbs unflavored gelatin
 
2 cups of shredded coconut
1,5 tbsp of cocoa powder
 
Put the Egg white sugar,powdered sugar, vanilla extract and the cold water in a bowl and stir it together.
Dissolve the gelatin in the hot water until there are no lumps left. Add it to the batter and whip it with a electric mixer or in a kitchen aid. Whip for about 25 minutes, the batter looks like a white fluffy cloud, try to stop your self from eating it right away ;)
Mix the coconut with the cocoa and sprinkle half of it into the bottom of a pan (about 8x10 inches or a bit bigger)
Poor the batter over and sprinkle it with the rest of the coconut mix. Put it into the fridge for 1-2 hours and after that you cut it into squares.