Sugar Coated -

Kakor till Tomten och Magiska Traditioner

| Postat i: Bakat, jul
1 Det är helg. 2 Det är advent på Söndag. Occcccch (trummvirvel) det betyder fram med julpyntet, mysa, pyssla, baka, tända ljus, pynta hemmet tills det passar i en Disney Film, lyssna på julmusik äta, dricka glögg, klä gran, Lucia, äta, pynta, lyssna på julmusik. Ända fram tills i slutet av december.
Ifall ni inte redan gissat det så fullkomligt älskar jag julen och allt runtomkring. Jag älskar att få smyga upp och stå och dricka mitt morgonkaffe i skenet av adventsstjärnan, jag älskar att få värma glögg och julpyssla, fixa och dona. Jag älskar att slå in paket och göra rim. Men mest älskar jag att skapa magi omkring julen med mina barn. Just därför händer det grejer lite då och då som till exempel att den 1 December varje år är då tomten kommer och hämtar upp alla barns önskelistor. Då måste man ha hunnit med det obligatoriska Tomtekaksbaket, gjort sina önskelistor och ha införskaffat det absolut viktigaste- Tomteblossen. Det är nämligen så att man tar en tallrik med kakor, många tomten gillar kakor har vi märkt. Ställer fatet vid öppna spisen med kakor och önskelistor. På önskelistorna står inte bara halva BR katalogen utan också några extra snälla saker de två barnen gjort under året och sen tänder man tomteblossen och riktar dom upp mot skorstenen... För då flyger det ett magiskt glitter upp genom skorstenen som endast tomten och hans renar kan se så dom vet vilka skorstenar dom ska ner i mitt i natten när alla andra sover.. Å sen på morgonen när man vaknar då märker man att han eller nissarna vart där och ätit upp alla kakor och ibland kan man se små små vita spår runt fatet och golvet... det stora barnet påpekade förra julen att de där vita spåren såg och smakade misstänktsamt likt florsocker. Men om det är det tomtarna har på fötterna vad vet jag?
 
I år såg jag dessa helt underbart söta dekorerade kakorna på pinterest från en spansk blogg. Eftersom min spanska är obefintlig så fick det bli mormors bondkakor som fick bli dekorerade som renar!
 
 
Kakor
 
150 gram smör
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1,5 dl socker
1 msk ljus sirap
½ tsk ingefärra
½ tsk nystött kardemumma
 
Kör alla ingredienser till en deg i en matberedare. Rulla ut degen till två längder ungefär 4 cm tjocka. Lägg rullarna i kylen minst en timma. Skär sedan rullarna i skivor och lägg på bakplåtspapper och grädda i ca 10 min i 200 grader.
 
För att göra renar behöver du
 
Röda runda godisar lika många som kakor, jag fick ut ca 30 st
Man kan använda m&m, non stop, hallonkulor..
200 gram choklad
Spritspåse eller tandpetare
Kristyr hemmagjord ( 1,5 dl florsocker, 0,5 äggvita och ett kryddmätt ättiksprit som rörs ihop) eller köpt
 
Börja med att sätta fast nosarna (de röda godisarna) med hjälp av kristyren.
 
Spritsa ut choklad tunt som ögon och horn. Klart! och tillochmed så enkelt att 3,5 åringen klarade av att vara med på det mesta!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cookie Dough Chocolate Ice cream

| Postat i: choklad, desserter, glass
Ni vet de där kvällarna då man funderar och plötsligt så sås ett litet frö som snöbollsartat tar fart till en ide till en sak man måste göra och som man måste testa NU! Fastän klockan är alldeles för mycket och man borde gå och lägga sig men man har ju receptet i huvudet som man inte bara kan släppa utan måste testa och VET att det kommer nog bli toppen så man bryr sig inte om att man måste smyga ut i köket och försiktigt dra fram kastruller och annat jox för att inte väcka övriga familjen.. Har ni vart med om det? Inte?, kan berätta att det händer lite då och då här.
Just den här gången var det en efterätt till min och den andra hälftens förlovningsdag. För att göra en lång historia kort så förlovade vi oss i New york eller rättare sagt i Brooklyn, precis under bron och vi gick och åt på cookie dough ice cream precis när han gick ner på knä och ställde den stora frågan. Sånt måste ju firas och vårdas ömt så så klart att jag ställde mig sent på kvällen och slängde ihop en "kakdegs glass" med choklad un masse! Och det blev den perfekta efträtten, ibland blir sådana här kvällsinfall de bästa av ideer! Som tur var så är detta den superenkla kondenserad mjölk glass varianten så det gick rätt fort att få in den i frysen. OCH du behöver inte ens glassmaskin. Sånt gillar vi!
 
 
 
Till Glassbasen behöver du
 
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
100 gram mörk god choklad 70%
 
Smält choklad över vattenbad eller i microvågsugnen. Låt den svalna.
Vispa grädden till mjuka toppar bildas.
Rör ner den kondenserade mjölken i den smälta chokladen och vänd sedan ner grädden.
 
Kakdeg
 
1 dl vetemjöl
2 msk farinsocker eller sirap
3 msk strösocker
25 gram mjukt smör
1 tsk vaniljfrön
1 msk mjölk
2 msk hackad choklad
En nypa salt.
 
Rör smör och sockret (om du använder sirap ska den också i nu) mjukt tillsammans med vanilj och salt.
Tillsätt vetemjöl, choklad och mjölk och rör tills du har en kakdegs smet.
 
Varva sedan glass smeten med klickar av kakdegen i en skål som du får plats med i frysen. Täck över och låt stå i frysen i ca 5 timmar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mini Kladdkakor med Lakritskola sås och vaniljglass

| Postat i: Bakat, brownies, choklad, desserter, kladdkaka, lakrits
Imorgon är det kladdkakakans dag och då känns det ju nästan obligatoriskt som bakbloggare att lägga ut ett dunder recept på kladdkaka, inte sant?!
Här har jag använt brownie receptet från det här inlägget för dom blev en snabb favorit här hemma. Fyllda med choklad i alla former så vad kan bli fel liksom?! Jag har bakat ut dom i muffinsformar och serverar dom med en farligt god lakritskola sås och en stor skopa vaniljglass. Glass tycker jag är ett måste till kladdkaka hellre det än grädde faktiskt men det gör man ju lite som man vill med.. Precis som att jag tycker att kladdkaka är bäst när den är seg och kladdig på samma gång, lite fudgig kanske man kan säga och precis så blir dessa mini kladdkakorna. Gäller att hålla lite koll när dom är i ugnen bara så dom inte är inne för länge, ta hellre ut dom lite tidigare än senare dom ska vara lite stela mot kanterna men kladdiga i mitten då blir dom som bäst. 
Och kladdkaka kan man ju äta när som helst inte bara imorn :) Särskilt när dom är så här små.. då gör det ju inget om man tar en eller två lite då och då.. Att choklad gör en lycklig är väl vetenskapligt bevisat vid det här laget. Lägg till en syndigt god kolasås och voila ett dunder recept på en lyckad kladdkakekväll!
 

Recept

12 st. Kladdkakemuffins

 

150 gram smör

200 gram mörk choklad 70%

2,5 dl socker

1 dl farinsocker

1 tsk vaniljextrakt, eller vaniljpulver

En nypa salt

3 ekologiska ägg

2,5 dl vetemjöl

 

Värm  ugnen till 150 grader.

  Hacka den mörka chokladen och lägg 150 gram av den i en bunke som tål micro tillsammans med smöret. Värm på medelvärme ca 30 sekunder, ta ut rör försiktigt och micra 30 sekunder till eller tills allt är smält.

Rör i socker och farinsocker.

Tillsätt sedan en nypa salt och vaniljpulvret.

Rör ner äggen ett i taget och när allt är ihopblandat vänder du ner mjölet och resterande 50 gram av den hackade chokladen.

Häll smeten i muffinsformarna och grädda i ca 10 min, kladdkakorna skall ha stelnat mot kanten men fortfarande vara kladdiga inemot mitten då blir dom som bäst!

 

Lakritskolasås

 

½ dl ljus sirap

½ dl farinsocker

1 dl vispgrädde

1 tsk lakritsgranulat

20 gram smör rumsvarmt

 

Koka upp allt i en kastrull och koka på i 15 min eller tills såsen tjocknar.

Tag av från värmen och rör ner smöret. Låt svalna något och servera den till kladdkakemuffinsen tillsammans med vaniljglass.