Sugar Coated -

Rabarber och Jordgubbsmousse på kladdkaksbotten

| Postat i: Bakat, desserter, mousse, tårtor
Rabarber för mig tillbaka till min barndom i mormors kök... En stor talrik med rabarberkräm i de blå skålarna som jag tyckte var magiskt vackra som liten, man åt extra snabbt för att få se de vackra bilderna i botten av skålen som bestod av 1800 tals damer i fluffiga klänningar ståendes vid ett träd, massa blommor och allt i blått och vitt. Rabarberkräm kokad med kanelstång som på mormors vis serverad med en skvätt grädde är fortafarande något av det godaste jag vet, Blir lika glad varje år när rabarberna börjar komma i rabatter och affärernas fruktdiskar.. Här har jag gjort en riktigt sommrig tårta, en kladdkakebotten med en luftig cheesecakemousse som jag mixat ner jordgubbs och rabarberkompott i, som något mittemellan mousse och cheesecake. Rabarber och mörk choklad är fantastiskt god kombination så att använda en riktigt bra kakao till kladdkakan är en hit för då kommer chokladsmaken fram mycket tydligare.
 
 
Recept

4-5 stjälkar rabarber
250 gram jordgubbar
0,75 dl socker (om jordgubbarna inte är så söta kan det hända att du behöver ha lite mer socker )

Ansa jordgubbarna och skär dom i bitar. Skala det yttersta lagret på rabarbern om du har grova stjälkar på spröda vår rabarber brukar jag hoppa över detta. Hacka rabarbern i tunna skivor och lägg jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull som du sätter på medelvärme. Låt koka ihop, rör om lite då och då tills rabarbern och jordgubbarna har "smält". Häll upp i en skål och låt det svalna.
 
Kladdkaka

150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl kakao gärna av hög kvalite jag använder valrhona
1 nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
 
Smält smöret och låt det svalna något.
 
Rör ihop ägg och socker, vispa inte in för mycket luft för då blir inte kakan så där härligt seg och kladdig.
Sikta ner mjöl, kakao, salt och vaniljpulver. Rör tills allt är blandat. Blanda sist ner smöret.
Klä en springform ca 24 cm med bakplåtspapper och häll smeten i. Grädda på 175 grader ca 15 min.
Låt svalna

Mousse
300 gram philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1,5 dl av kompotten ovan
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 gelantinblad
 
Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten.
 
Vispa grädden mjuk och fluffig.
Rör osten mjuk med socker och vanilj.

Krama ur gelantinbladen, ta lite av kompotten och värm den ihop med gelantinbladen i micron i ca 10 sekunder på full effekt eller tills bladen smält. Det går snabbt men alla ugnar är ju olika.
Rör ner gelantinblandningen i övriga kompotten och blanda ihop det med ostblandningen. Vänd sist ner grädden.
Häll mossen över den svalnade kladdkakebotten och ställ kallt ca 3 timmar.
Garnera med jordgubbar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pannacotta Paj

| Postat i: Bakat, desserter, paj, pannacotta, sommar
Pannacotta är en sån där favorit efterätt som jag gör i perioder, och då gärna i massa olika varianter. Så superenkelt att smaksätta och servera med lite vad som helst så blir ju varianterna oändliga. 
Idag fick den lena panacottakrämen samsas med ett knäckigt kokospajskal och massa färska bär. Underbart om ni frågar mig!
 
Jag bjöd på denna pajen på mitt jobb nu när jag hade fyllt år och den gick hem hos alla, så jag misstänker att detta kommer bli en vår och sommarfavorit på matbordet i år, tänk bara att få servera den med färska jordgubbar från jordgubbslandet eller hallon från morgonpromenaden på landet.. Jag längtar efter värme, sol och att få vara ledig och bara vara tillsammans med min familj. Denna pajen blev som en försmak av härlig sommar, får se om jag och sonen som fyller tre idag slänger ihop en till sån här tillsammans för den är otroligt lätt att göra och ger tid över till annat, som att ha kalas för det blir det nu, dinosauriekalas på golvet. Det är klart att dom också måste få vara med å fira!


 
 
 
Pajskal
150 gram smör
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl kokosflingor
 
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. I en bunke blandar du övriga ingredienser noga. Häll över smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Smöra och mjöla en pajform ( jag använde en som är 20 cm stor) och tryck ut degen över botten och upp mot kanterna. Se till att kanterna inte blir för tunna eftersom dom ska hålla upp fyllning sedan. Täck kanterna med folieremsor och grädda i 20-25 minuter. Pajskalet är färdigt när det är lätt gyllenbrunt och det börjar lukta kaka i köket! Låt svalna.

 
Fyllning
5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 dl socker, extra gott om man använder ljust muscovadosocker
2 blad gelantin
 
Börja med att lägga gelantinbladen i kallt vatten.
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna.
Häll vispgrädde, socker, vaniljfrån + stång i en kastrull. Koka upp på medelhög värme. När det börjar koka ta av från värmen och fiska upp vaniljstången. Krama ur gelantinbladen och rör ner dom i den varma grädden. Låt svalna, sätt gärna kastrullen i ett vattenbad så går det snabbare. När grädden inte längre är varm häller du över den i pajskalet och ställer in i kylen i ca 3 timmar. Servera tillsammans med massa färska bär eller frukt.
 
 
 
 
 
 

Hemmagjorda Marshmallows

| Postat i: godis, påsk
Får bli ett snabbt inlägg idag, har fullt upp i köket med kalasförberedelser. Inget jobbigt alls jag älskar att stå i köket bland grytor och kastruller, slevar och pannor, i ugnen fixas låg temprerad lax,  köksbordet täckt av grönsaker,ägg och annat som ska bli till små rätter.. Men nu pustar jag ut en stund framför datorn med en stor kopp kaffe och några hemmagjorda marshmallows som jag tänkte lägga upp här nu... Det är faktiskt första gången jag prövar att göra marshmallows, mycket enklare än jag trodde och framför allt godare än dom man köper. Jag verkar ha en hang up på exotiska frukter just nu, även dessa är smaksatta med passionsfrukt och ananas. Är du gravid?! frågade en nära och mycket god vän när jag berättade om mitt 4:e exotiska frukter projekt för henne i morse... Nej det är jag inte men för mig så hör det påsken till med lite sötsyrliga smaker, citron, passion, ananas och annat som är gult. Så inga bebisar på G bara ett nyvaket intresse för somriga smaker och färger ;)
 
 
Blir en bakplåt med marshmallow massa, blir ungefär 50 marshmallows beroende på hur stora du gör dom
 
2 msk plus 2 1/2 tsk  gelatinpulver
1 dl passions och annans juice ( jag använde saften från 4 passionsfrukter och ungefär 1 dl färsk ananasjuice, det går bra att byta ut detta mot annan juice eller pure eller så tar du bara vatten)
4,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl glykos
1/2 tesked salt
2 stora äggvitor
1 nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver
 
1dl florsocker
0,5 dl maizena
 
Börja med att blanda maizena och florsocker i en skål. Ta en bakplåt som du lägger ett bakplåtspapper på. Pensla eller spraya detta med en neutral matolja. Strö sedan över ungefär hälften av florsockerblandningen. Ställ undan tills det är dags att hälla på marshmallowblandningen
 
I en stor skål häller du gelantinet och juicen, rör om och låt det stå.
Värm vatten, glyckos och socker tills det blir 115 grader. 
När sockerblandningen nått rätt tempratur häller du detta över gelantinblandningen och vispar på höga varv tills massan har tredubblats i storlek. Lättast är om du har en köksmaksin eller en elvisp med stativ för det tar ett tag ca 8 min. I en annan skål vispar du upp äggvitorna till ett fast skum tillsammans med en nypa salt. 
När Gelantin och sockerblandningen är fluffigt och lite trögt vänder du ner äggvitorna tillsammans med vaniljpulvret.
 
Häll ut blandningen på bakplåtspappret med hjälp av en inoljad slickepott. Bred ut massan över hela plåten strö över florsockerblandningen. Ställ kallt i kyl och låt stelna ett par timmar. Skär eller tryck ut sedan figurer.
 
 
 
 
 
 
 
 
Å ett litet extra tips, av alla spillbitarna som blir över när du trycker ut figurer, släng dom inte dom är jättegoda att strö över varm choklad!