Sugar Coated -

Hello Chocolate my old friend..

| Postat i: Bakat
Om det är något jag inte kan vara utan är det choklad. Jag älskar choklad i alla dess former, mörk, ljus, mjölkchoklad, mousse i tårta, glass, på glass you name it! Möjligtvis att jag kan vara utan sån där choklad som man fick i julkalendrar när man var liten..fast det kan man väl knappt kalla för choklad ens.
Så när jag hittade den här frostingen kände jag chokladbegäret växa, och då var det bara att börja baka.
 
Den här frostingen är. bland. det. godaste. jag ätit. Så god att jag ett tag undrade om det ens skulle finnas något kvar till cupcaksen.. Den är väldigt tvärtom på många vis, den är smörbaserad,som jag inte brukar vara direkt förtjust i, den ska vispas väldigt lite men smakar inte smör för det. Den är godast när den är lite kall, inte kyllskåpskall men nyss utagen ur kylen. Annars tycker jag att det är godast när cupcaksen fått stå framme ett tag.
Om du känner att äta en hel skål med chokladfrosting inte är något för dig så råder jag dig att sluta läsa nu, för när du väl har prövat kan du inte sluta..Tro mig.
Den smakar som en chokladmousse fast fastare. Helt enkelt Chocolate Heaven.
Jag försvenskade receptet lite, orginal receptet räcker till 36 cupcakes men fullt så mycket frosting kände inte ens jag att jag behövde göra så jag delade det på tre och anpassade måtten lite. 
Passade även på att pröva ett nytt recept på chocolate chip cupcakes jag inte prövat förrut och detta receptet kommer jag använda fler ggr, blev luftiga och väldigt goda muffins. Även detta receptet har jag gjort om till svenska mått orginalet finns här.  Jag har köpt på mig en måttsatts med Cups istället för dl och det är nog ett av mina bästa köp i bakväg så det kan jag varmt rekomendera, jag hittade mitt på the english shop men går att hitta på ebay, amazon eller lyckasmedmat.se. Jag tillsatte även rivet skal av en apelsin i smeten eftersom det är så gott med choklad.
Nu hör jag frostingen ropa på mig i köket (ja det finns fortfarande lite kvar tro det eller ej) och vem är jag att inte svara!
 
 
 
 
 
Cupcakes
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3 dl socker
100 g smör
1 tsk vaniljextrakt
Rivet skal av en apelsin
3 ägg
1,5 dl mjölk
175 gram  mörka chocolatechips eller hackad choklad 
 
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda sedan i chokladen i mjölet.
Vispa smöret (rumsvarmt) mjukt tillsammans med sockret.
Tillsätt äggen ett i taget och se till att varje ägg blir väl blandat med smöret innan du tillsätter nästa. Vispa i vaniljextrakt och apelsinskal.
Rör i mjölken (rumsvarm annars skär det sig lätt) och sedan mjölchoklad blandningen tills allt är jämt blandat.
Grädda i 175 ca 20-25 min, eller tills en provsticka kommer ut torr.
 
Frosting
 
175 g smör normalsaltat
80 gram florsocker
60 gram kakao.
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl Cornsyrup (om du inte får tag i detta så är jag rätt säker på att det går att byta ut mot glykos)
150 g ljus choklad, jag använde mig av odenses 55%
 
 
Smält chokladen och låt svalna.
Vispa Smör, kakao och florsocker i en skål bara tills det precis blivit blandat.
Tillsätt Cornsyrup och vaniljextrakt och vispa igen tills allt är precis blandat.
Häll sist i den smälta chokladen och vispa till en slät smet.
 
Frostingen räcker gott och väl till tolv normalstora cupcakes och ett par skedar att äta direkt från skålen.
 
 
 
 

Underbara Äpplen -Applepie Cupcakes with Chaifrosting & Appelsyrup

| Postat i: Bakat
En underbar sak med hösten är alla härliga äpplen som växer i mina svärföräldrars trädgård.
Vi brukar få komma dit och plocka hur mycket vi vill. Och med ett stort och ett litet barn är det ett härligt sätt att få spendera en söndagseftermiddag, ute i lite fuktigt lagom kyligt höstväder bland alla sprakande färger och prasslande löv. För att inte tala om alla äpplen som även små händer når. Några i spannen och väldigt många i munnen. För mig är det här den bästa avkoppling som finns, tid tillsammans med mina barn i en stor och härlig trädgård!

 
Av äpplen kan man göra mycket gott, i skafferiet står nu både chutney och äpplemos, och i frysen huserar äpplepajer tillsammans med muffins. Några muffins som blev extra bra är dessa Applepie cupcakes med Chaifrosting och apple syrup.
 
Recept
 
Äpplemuffins
 
2 äpplen skalade och urkärnade
1 tesked kanel
1 tesked kardemumma
Hacka äpplet i små tärningar eller i så stora bitar du vill ha i dina muffins. Lägg dom i en påse tillsammans med kryddorna och skaka runt så att alla bitar blir täckta av kryddorna
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/4 tsk salt
200 g smör rumsvarmt
1 dl farinsocker
2 dl grädde (eller mjölk, jag tycker dom blir saftigare med grädde :) )
2 ägg rumsvarma
1 rivet äpple
 
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål, ställ åt sidan och rör smör och socker pösigt i en annan skål. Vispa ner äggen ett i taget och låt varje ägg bli helt blandat med smörblandningen innan du tillsätter nästa.
Blanda sedan i grädden och det rivna äpplet.
Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt tills allt är jämt blandat, rör sedan i de hackade äpplena.
Häll smeten i 12 muffinsformar (jag har mina formar i en muffinsplåt som gör att dom håller formen och inte flyter ut) och grädda i 175 grader ca 25-30 min
Låt svalna, under tiden kan du röra ihop Chai frostingen
 
Chai frosting
200 g philadelphiaost
150 g smör
0,5 dl grädde
1 msk chailattepulver eller mer efter smak
2 dl florsocker
 
Värm grädden lite och rör ut chailatte pulvret i grädden, låt svalna till rumstemperatur
 
Vispa philadelphia smör och florsocker fluffigt, vispa inte för länge utan tills allt är blandat och ser "fluffigt" ut.
Rör i chaigrädden och spritsa krämen på dina cupcakes.
 
Pricken över i på dessa cupcakes var äpplesirapen som vi gjorde på färkpressade äpplen, har man ingen juicepress funkar det jättebra med Brämhults äpplejuice.
Receptet på äpplesirap har jag hittat här http://www.lynnskitchenadventures.com/2010/01/easy-homemade-apple-pancake-syrup.html
 
 Visst är hösten underbar!
 
 
 

Lakritskola kakor

| Postat i: Bakat
Ibland blir det inte alltid som man har tänkt sig, men väldigt bra ändå.
Lite så var det med dessa kakorna, jag hade en väldigt tydlig bild av hur dom skulle se ut och smaka.
Det var bara det att när jag packade upp lakritspulvret från den lilla asken som det låg i så har det på något sätt dragit åt sig fukt och istället för en finmalet pulver möttes jag av en stor hård klump. Det var då jag insåg att jag saknar en mortel i mitt kök, måste vara en sån basic grej som bara ska finnas i kök, men nej inte i mitt då. Hamnar högt på önskelistan. Så jag tog en slev och gick hårt åt den oformliga klumpen i påsen.
Det resulterade inte i något fint pulver utan i massa små hårda klumpar som jag hoppades skulle lösa upp sig i smeten. Det gjorde dom inte. Däremot formade dom små goda, lite sega lakritsöar i kakorna som gjorde att dom blev förbaskat goda. 
Ihop med ett glas kall mjölk, och en bit choklad blev dom favorit kakorna på fikat. Nästa gång jag gör dom tror jag att jag ska ringla smält choklad över. Allt blir bättre med choklad!
 
Vispa smör, socker och sirap fluffigt.
Blanda de torra ingridienserna för sig och sikta ner dom i smörblandningen.
Vänd ner mjölet tills allt är blandat, överarbeta inte då blir kakorna sega istället för knäckiga.
Forma degen till två "korvar" som du plattar ut lätt på plåten
Grädda i 175 grader ca 15 min.