Sugar Coated -

Rostad jordgubbs och rabarber glass med mascarpone

| Postat i: desserter, glass, jordgubbar
Blir lite konstigt namn det där för det är ju inte glassen som är rostad utan jordgubbarna och rabarberna.. Men det antar jag att ni förstår ;)
I allafall att rosta frukten eller bären innan man har dom i glassen ger så otroligt mycket mer smak än att bara köra i dom direkt. En lång stund i ugnen tillsammans med lite socker gör att man får ut en djupare smak och glassen smakar så mycket mer. Visst kan man hoppa över det men det tycker jag inte att ni ska göra för då missar ni verkligen något! Jag var sugen på att testa att göra en större sats glass med mascarpone i. Mascrapone och jordgubbar låter ju som a match made in heaven bara det. Jordgubbar är ju dessutom väldigt gott tillsammans med rabarber så det fick en bli en riktig sommar glass. Doften som spreds i köket när det här åkte in i ugnen var rent ljuvlig kan jag säga. Eftersom detta var en större sats med glass vågade jag inte chansa på att den skulle bli bra utan att jag rörde i den under frysningen, för att få bort iskristallerna. Så detta receptet kan med fördel göras i glassmaskin. Jag rör i min glass varje kvart i tre timmar. Kan låta lite meckigt men så väl värt det om man inte äger glassmaskin för konsistensen blir så mycket bättre än om man bara rör någon gång i timman.

 
 
500 gram jordgubbar
250 gram rabarber
2 msk socker
1 vaniljstång
 
Dela rabarberna i mindre bitar och rensa jordgubbarna.  Lägg allt tillsammmans på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över sockret och skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna ihop med jordgubbarna och rabarerna på plåten. Ställ in på 175 grader i ca 30 min.
Ta ut från ugnen,, ta bort vaniljstången och häll allt i en mixer, eller stöt med en potatispress till en fin puré. Låt svalna.
 
2 dl mjölk
1 dl socker
 
250 gram mascarpone
4 dl grädde
 
Värm mjölken med sockret tills sockret löst upp sig. Låt smeten svalna och tillsätt puren till mjölkblandningen.
Rör ut mascarponen med grädden tills det inte är några klumpar kvar. Häll mjölkblandningen över och blanda allt till en en jämn glasssmet.
 
Använder du glassmaskin så häller du smeten i den och kör den enligt maskinens instruktioner.
Om du inte har någon glassmaskin så häller du allt i en form som rymmer minst två liter och ställer i frysen. Tag ur från frysen varje kvart i tre timmar och rör,( jag använder mig av elvsipen) sönder iskristallerna.
Ställ tillbaka i frysen och låt stelna en timma till ungefär och sen är din glass klar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kokos och citron Blondies med Rabarberfrosting

| Postat i: Bakat, frosting
Det blir mycket som görs av rabarber här i bloggen just nu, gäller ju att ta vara på minsta lilla av denna underbara grönsak ( eller är det en frukt ) Till detta receptet hade jag inte ens tänkt att blanda in rabarber, men när det var dags för frostingen kom jag att tänka på  Sabinas fantastiskt fina ombre glass tårta som hon la upp på bloggen för ett tag sedan. Den var galet snygg ( Ni har väl inte missat hennes blogg antar jag för så mycket gott och fint som finns där är det obligatoriskt med ett dagligt kik hos henne ) och då blev jag lite sugen på att testa detta på en vanlig avlång kaka. Ja alltså inte att ha glass på utan att få frostingen så där snyggt ombre färgad. Och eftrsom rosa är min absoluta favoritfärg och dessutom skulle passa perfekt på kakan som blev så vackert pastellgul så var det ett kanske inte så oväntat val. Hallon var det första jag tänkte på men det var inte riktigt den smakkombon jag ville ha.. Och det här kommer säkert låta konstigt i vissas öron men philladelphia frosting med hallon kan ibland nästan smaka lite majonäs.. I min mun då vill säga, vet inte vad jag har för konstiga smaklökar men jag tycker att det smakar åt majonäs hållet.. Annars gillar jag frosting på philladelphia! Ville ha något som bröt av mot citrustonen i kakan men som ändå inte blev för sötsliskigt och som blev rosa. Kom att tänka på den vackra flaskan hemmagjord rabarbersaft som stod och väntade i kylen och tänkte att rabarber kanske kunde vara gott i en cream cheese frosting.. Nåja detta var än så länge på planeringstadiet medans kakan var i ugnen, så vi kanske ska börja med den. En blondie är alltså den ljusa varianten av en brownie, en ljus kladdkaka kan man säga. Finns massa varianter oftast görs den med vit choklad och eftersom jag redan hade gjort slut på den vita chokladen till rabarberpajen i nått inlägg ner så tog jag helt enkelt mitt favorit recept på brownies och uteslött kakaon.
Istället för kakao tog jag kokos och rivet skal från citron och lime. Var lite rädd för att det skulle smaka som ofärdig sockerkaka men det gjorde det inte. Mer som kokostoppar men lite kompaktare. Dessa kakorna blev en favorit hos både lillebror och stora syster. Tur att det blev många av dom för dom funkar perfekt som mutor för att få dom att göra som jag villl haha ;)! Schhhhh bara, det är ingen som berättat för dom om att det är rabarber insmuglat i receptet, dom har ju fått för sig att dom inte gillar det.. Hur man nu inte kan tycka om det det är ju så gott! Kan tänka mig att använda denna frostingen till ett par choklad cupcakes med.. Får bli ännu ett inslag på "Jag måste baka listan" !

 
 
Blondie

200 gram smör
3 dl socker
2,5 dl kokos 
1 tsk rivet citron skal från en ekologisk citron
1 tsk rivet limeskal från en ekologisk lime
Pressad juice från en halv citron
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
4 ägg gärna ekologiska
En nypa salt

Sätt ugnen på 160 grader
Smält smör och socker i en kastrull. Rör ner citronjuicen. Blanda de torra ingredienserna i en skål tillsammans med citrusskalen. Rör ner smör och sockerblandninen. Rör sedan ner äggen ett i taget i smeten tills allt blandats. Jag rör med en vanlig träslev för att inte vispa in för mycket luft i. 
Klä en avlång form med bakplåtspapper (ca 30X20) och fördela smeten jämnt över pappret. Grädda i ca 18-20 min, kakan ska fortafarnde vara lite kladdig in mot mitten när du tar ut den. Låt svalna.
 
Frosting
 
1 ask philadelphiaost (200 gram)
75 gram mjukt smör
3 dl florsocker (vill du ha frostingen fastare tillsätter du mer )
½ tsk äkta vaniljpulver
Nåra matskedar hemmagjord rabarbersaft
 
Börja med att röra philadelphiaosten och smöret mjukt tillsammans med florsockret. Övervispa inte för då kan frostingen bli för lös. 
Till det första lagret tog jag bara lite kanske en msk saft så smeten blir svagt rosa. Bred detta över en tredjedel av kakan. Tilsättt lite mer av rabarbersaften i kvarstående smet tills den blir mörkare än första frostingen. Bred detta över nästa tredjedel, dra med en smörkniv längs kanterna på frostingen så fadas färgerna in i varandra försiktigt. Upprepa det hela en tredje gång ( det kan hända att du behöver använda dig av lite mer florsocker till sista omgången frosting för det går åt mer saft för att få det mörkare) och när alla lagren är gjorda ställ kallt och skär sedan i bitar. Kakan var klart godast efter en dag eller två så den kan med fördel göras i förväg
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hemmagjord Snickers glass

| Postat i: choklad, desserter, dulce de leche, glass, pampas deli
Okej vi kan väl stanna där ett tag. Snickers mmmmm Glass mmmmm. Lägg till ett par fler mmmm från dulce de leche kola, mjölkchoklad, len krämig glass gjord på mascarpone och jordnötssmör ( can i hear a double mmmm) mjölkchoklad och sist men inte minst knapriga salta jordnötter. 

Pampas deli har nu kommit ut med en dulce de leche som passar extra bra för glasstillverkning och detta var jag ju så klart tvungen att testa så fort jag hade burken i mina händer! Eftersom jag inte (fortfarande, börjar bli dags att ta saken i egna händer är nu eftersom ingen förstår mina vinkar kring jul, födelsedagar och andra viktiga dagar.. Kanske kan hålla tummarna lagom till mors dag?) äger någon glassmaskin så letar jag ständigt efter alternativ till att få till en krämig glass med rätt konsistens. Glasssmet med ägg i tycker jag att man behöver ha glassmaskin för att få till riktigt bra, har länge funderat på att pröva att göra glass med mascarpone i och måste säga att resultatet blev riktigt bra. Som ni kanske redan förstår är detta långt ifrån något nyttigt, men med tanke på slutresultatet så är det värt varenda liten kalori. Sallad.. Det kan jag äta någon annan dag!

 


Till 6 pinnglassar ( på bilderna syns dock bara 4.. övriga två användes som muta vid fotografering av fotografen så hon kunde få lite lugn och ro från de glass hungriga gamarna (läs barnen) )
 
1,5 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl jordnötssmör
1 nypa flingsalt
1 dl pampas deli dulce de leche för glass
125 gram mascarpone
+Lite mer ddl att ringla i glassen
 
100 gram mjölkchoklad, smält
0,5 dl salta jordnötter, finhackade
 
Värm mjölk och jordnötssmör tills jordnötssmöret smält. Låt det stå tills det har svalnat och häll i grädden och en nypa flingsalt.
 
Rör ut mascarponen med dulce de lechen. Häll gräddblandningen över och blanda allt till en jämn smet.
 
Fyll upp i glassformar till hälften i varje och droppa i lite mer dulce de leche, fyll på med resterande glasssmet och ställ i frysen 30 min. Ta ur och tryck fast valfri pinne, jag har använt vanliga små teskedar.
 
Doppa formarna hastigt i hett vatten så går det lättare att få ur dom ur formarna.
Doppa varje glass  först i smält choklad och sedan i jordnötshacket.
 
Sen är det bara att äta och njuta rejält. Får jag ett sista MMmmmmmm på det.. mmmmmmm!!!