Sugar Coated -

Kardemumma och Vanilj Pannacotta med Kryddig Rabarber och jordgubbskompott

| Postat i: desserter
Pannacotta är en underbar efterätt av många skäl, dels för att det är så lätt att göra, går att variera i oändlighet passar ihop med nästan allt och går att smaksätta med allt som är gott! Jag har ännu inte träffat nån som inte får ett fånigt leende på läpparna när dom tar skeden med den lena söta gräddkrämen i munnen.
Mitt favorit recept på pannacotta är ifrån alltommat och görs med farinsocker och vaniljstång. Här har jag också lite stötta kardemummakärnor i som går så ljuvligt ihop med rabarberkompotten.
I min frys lilgger små bitar av sommaren och väntar på att bli framplockade till kalla vinterdagar då man kan behöva  framkalla minnen av ljumna sommarkvällar mitt i all kyla och avsaknaden av dagsljus..
Har man inte egna rabarber i frysen finns det i de flesta livsmedelsbutiker i frysdiskarna så då kan man ju få sommarkänslor året om! Jag älskar vintern och allt mys det för med sig men har lite svårt för de korta dagarna och saknar ljuset.. Och då passar ljusglimtar i form av efterrätter extra bra!

 
Recept
 
PannaCotta
4 portioner
 
3 dl vispgrädde
0,75 dl farinsocker
½ vaniljstång urskrapade frön+ stång
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 gealntinblad
 
Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
Häll grädden i en kastrull tillsammans med farinsocker, vaniljstång + frön och kardemumman.
Låt få ett snabbt uppkok under omrörning.
Ta av från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladet och rör ner det i grädden.
Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad så att pannacottan svalnar. Fiska upp vaniljstången och
häll sedan upp i 4 små formar och ställ kallt ca 2 timmar.
 
Kryddig rabarb och jordgubbskompott
 
500 gram färska eller frysta delade rabarber
250 gram frysta eller färska jordgubbar skivade
0,5 dl torrt vitt vin, rose eller cider (eller vatten)
1,25 dl ljust muscovadosocker
1 kanelstång
0,5 vaniljstång
2 stjärnanis
 
Lägg alla ingridienser i en rymlig kastrull och låt koka ihop till en kompott på medelhög värme. Rör lite då och då, kompotten är klar när all frukt är mjuk ca 10 min.
Låt svalna och ta upp kryddorna och vaniljstången. 
 
Lägg några skedar av kompotten ovanpå pannacottan och servera direkt. Kompotten som blir över är jättegod att ha på rostat bröd. i yoghurt eller bara ätas som den är. Snart kommer ett litet recept hur man använder den i glass på bloggen!
 
 
 
 
 
 

Oooey Gooeey Brownies with Peanutbutter swirls and chocolate chips...

| Postat i: Bakat, desserter
Längsta namnet på något jag bakat någonsin.. Har försökt korta ner det men allt måste liksom vara med för allt beskriver ju precis vad denna brownien är den är precis så där oooey gooey seg,tung,kompakt,fudgig,chokladig som jag vill ha den lägg till bitar av choklad och virvlar (eller ja här blev det visst ett helt lager) av jordnötssmörs frosting som bakats tillsammans med brownien.. ja ni förstår ju, det går inte att korta ner namnet!

En brownie för mig är något mer kompakt än en kladdkaka, mer fudgeig, bara mer helt enkelt. Och efter att ha prövat en massa recept tagit lite här å tagit bort lite där lagt till lite från det och det recepetet  och lagt till lite till av vad jag har saknat så har denna brownie trixats fram, och den innehåller MYCKET kakao och blir klart bäst av en kakao av bra kvalitet jag har använt mig av valrhonas kakao.  Servera den gärna ihop med ett glas iskall mjölk den är dessutom ännu godare efter en dag i kylen så den passar utmärkt att baka i förväg men det är svårt att hålla sig tills nästa dag.. bara smeten är så god att man har lust att äta den skedvis! 
Om det skulle finnas någon kvar efter en dag eller två så är den supergod tillsammans med en stor kula vaniljglass och lite varm chokladsås hälld över kanske några extra jordnötter.. Låter som en perfekt helg efterrätt i mina öron!

 
 
Recept
Brownie:
200 gram smör
3,5 dl socker
3 dl kakao (låter mycket jag vet men det ska vara så)
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
4 ägg gärna ekologiska
En nypa salt
 
Peanutbutterswirl
1 dl jordnötssmör gärna med bitar i
3msk florsocker
25 gram smör
0,75 dl grädde
 
Hackad choklad 100 gram jag använde hälften mörk 70% och hälften mjölkchoklad ta vad du själv gillar!

I en kastrull smälter du smöret tillsammans med sockret. Ta av från värmen,
Sikta ner de torra ingredienserna i en skål och rör så att allt blandas. Häll ner smör och sockerblandningen och rör ihop smeten med en slev, vi vill inte vispa in en massa luft i brownien så att röra istället för att vispa gör den kompakt och kladdigt god!
Rör ner äggen ett i taget tills allt är blandat till en ganska fast kladdig massa.
 
I en annan skål vispar du ihop alla ingredienser till jordnöts svirvlarna
 
Häll browniesmeten i en avlång form (tror min är omkring 30x20) klädd med bakplåtspapper.
Klicka ner jordnötsröran i browniesmeten med hjälp av en matsked med några cm avstånd varje gång. 
Ta en smörkniv och dra försiktigt runt så allt blandas lätt.
Tryck ner den hackade chokladen lätt runtom i smeten.
Grädda ca15-20 min i 160 grader (jag har en gasugn som visar 160 istället för 150 som på vanliga ugnar och i min ugn tog det ca 18 min innan brownien var färdig) Brownien blir som bäst när den är stelnat ut mot kanterna och fortfarande dallrar i mitten då är det dags att ta ut den från ugnen. Låt den svalna och skär sedan i bitar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snö ute, Snö inne, Snö i sinne - A cute little snowman

| Postat i: desserter
Sonen vaknade med feber idag och naturligtvis var detta samma dag som det äntligen hade kommit lite snö hit.
Det skar i mamma hjärtat när jag fick förklara att vi nog fick vänta med att vara ute i snön och leka tills han mådde bättre. 
Istället gjorde vi egna snögubbar av glass, glass är ju som välkänt den bästa medecinen mot allt!
Hade nån bild i bakhuvudet från vad jag tror är från Martha Stewart show för flera år sedan om en liten snöman av glass rullad i kokosflingor. Och så fick vi användning för lite av julgodiset som finns kvar i skåpet!
Önskar att jag hade tagit steg för steg bilder på den här, inte för attt det är särskilt svårt att få ihop den men det är alltid lättare att förklara med bilder. Men med händer och munnar fulla av glass fick kameran stanna utanför köket!
 
 
 
Till en Snögubbe behöver du:
 
3 kulor vanilj glass
1 dll kokosflingor
en chokladpralin
en platta noblesse
lite smält choklad eller kristyr att fixa hatten med
Lite marsipan till morotsnäsan eller annat oranget godis som du kan klippa till till en näsa
1 lakritsgodis till ögon och mun
 
Börja med att göra bollar av vaniljglassen, detta går enklast om du har lite kalla händer, skölj dom i kallt vatten innan. Detta steget var sonens favorit...
Rulla bollarna i kokosen och ställ dom på bakplåtspapper på en talrik som du får plats med i frysen.
Låt bollarna stelna en stund i frysen. Detta steget var det abolut tråkigaste tyckte sonen.
Gör en morotsnäsa av marsipan som du sätter en tandpetare i.
Hatten gör du genom att klicka lite smält choklad på noblesseplattan och sedan trycker du fast pralinen i detta, låt stelna.
Klipp sönder lakritsgodisen till småbitar.
Ta ut bollarna och tryck fast en av dom lite lätt på en tallrik stick en tandpetare eller grillpinne igenom och fortsätt med nästa boll.
På den sista bollen som blir huvud sätter du fast, hatten med hjälp av choklad, näsan med hälp av tandpetaren och trycker dit lakritsbitarna så som du vill ha dom till ögon och mun. Fäst huvudet på resten av kroppen.
Klart!