Sugar Coated -

Mjuk kokos och Nutellakaka -Coconut Nutella pound cake

| Postat i: desserter
Om det är något som får mig att tänka på sol och varma sandstränder så är det kokos. Kan tänka mig att det har med att göra att någon gång på 80 talet när jag var liten var det väldigt inne att smörja in sig med någon kladdig brun olja, som dock doftade ljuvligt och som lovade en superbränna på nolltid. Jag älskade den doften och förknippar kokos med sommar. Förra sommaren åt jag också den mest fantastiska kokosglass jag någonsin smakat i Italien och bara det minnet får mig att vilja sätta mig på ett plan tillbaka till Bologna...
 Nu smakar inte denna kaka alls som någon kladdig sol olja så klart eller som en svalkande glass heller för den delen men däremot är det en ljuvligt saftig sommarkaka som förgylls av nuttella swirls, nutella frosting och rostade kokosflarn. Den smakar fantastiskt gott ihop med några svenska jordgubbar och en klick grädde. Inuti är kakan vackert randig utav nutellan önskade att jag hunnit få en bild på detta men det klassas tydligen som ohyfsat att skära upp kakan innan gästerna kommer så ni får helt enkelt testa själva!
 
 
 
 
175 g, mjukt smör
175 ml, kokosmjölk (rumsvarm)
300g, socker
1 tsk vaniljpulver
3  ekologiska ägg (rumsvarma)
6 msk kokos 
225 g mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
120 gram nutella
 
Värm ugnen till 175 grader
Vispa smöret mjukt och fluffigt tillsammans med sockret. Vispa i äggen ett i taget, tillsätt varje ägg efter att det föregående har mixats in väl i smeten.
Vispa i kokosmjölken.
I en skål sikta ihop vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner detta i äggsmeten tillsammans med kokosflingorna.
Smöra och mjöla en sockerkaksform och häll i 3/4 del av smeten.
Värm nutellan snabbt så att den blir flytande. Ringla nutellan över sockerkakssmeten och häll sedan över resternade smet. Dra lätt med en gaffel så att kakan blir marmorerad.
Grädda ca 30-45 minuter tills en provsticka kommer ut torr.
 
Topping till kakan 
100 gram mörk choklad
120 gram nutella
1 dl rostade kokosflakes
 
Smält nutella ihop med mörk choklad. Ringla detta över kakan när den svalnat och strö sedan över kokosflaksen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Coconut nutella pound cake
175 g, soft butter
175 ml, coconutmilk
300g, sugar
1 tsp vanila extract
3 eggs 
6 tbsp dessicated coconut 
225 g all purpose flour
1 1/2 tsp bakingpowder
1/2 tsp salt
120 gram nutella
 
Heat oven to 300 f
Butter and flour a loaf pan and set aside.
With an electric mixer, cream the butter and sugar until pale and fluffy.
Add the eggs, one at a time, beating well after each addition.
Sift the flour with the salt and baking powder.And then add the dessicated coconut.
Add the flour mixture to the butter mixture, alternating with the milk and vanilla. Stir only until thoroughly blended.
Pour 3/4 of the batter into a prepared pan. 
Heat the nutella slightly so it gets runny and soft. Drizzle the nutella into the pan and then add the rest of the batter. Swirl gently with a fork to marble the batter.
Bake for about 30-45 minutes or until a cake tester comes out clean. Let cool.
 
Frosting
 
100 grams of semisweet chocolate chips
120 grams of nutella
1/2 cup of large roasted coconut flakes
 
Melt the chocolate together with the nutella. Poor over the cooled cake and then add the coconut flakes.
 
 
 
 
 
 

S´mores Peanutbutter pie- A slice of chocolate heaven

| Postat i: Bakat, choklad, desserter, jordnötssmör, paj
                      *scroll down for english*
 
Jag tror att den här pajen kan vara det bästa jag någonsin bakat. Typ all times top ten fantastisk best of the best alla superlativ ni kan komma på bra. Jag lovar den ÄR så bra. Tänker bryta ner det i tre enkla punkter:
1.Sammetslen mäktig chokladfyllning som gör att det tåras i ögonen av ren chokladlycka!
2. Crunchig sötsalt botten som smaksätts med jordnötssmör 
3. Lägg till smaken av sega varma marshmallows som ihop med chokladen och jordnötssmöret gör att dina smaklökar slår kullerbyttor av lycka.
 
Sen att den är enkel att göra och inte går att misslyckas med gör ju inte det hela sämre. Pajen blir mäktig men inte så där kvalmigt mäktig så att man inte orkar få ner en bit till, för den här är en sån där paj man bara vill ha mer av. Kan avslöja att jag åt tre hela bitar och det efter en rejäl grillmiddag. Jag tror att smores pie var det första jag pinnade på Pinterest för sisådär tre år sedan och det är synd att det tog mig så länge innan jag väl kom till skott och testade för den här kommer göras många gånger om, dottern har redan bestämt att den skall serveras på hennes 10 års kals och tro mig hon är the picky eater i familjen så det är det bästa betyget man kan få. Hoppas ni med testar denna i sommar! Orginal receptet kommer härifrån som jag sedan lagt till lite jordnöttssmör och annat gott till
 
 
Pajbotten
200 gram 8 ett halvt paket ) digestivekex
1 dl jordnötssmör
2 msk smör
1 dl salta jordnötter
 
Värm ugnen till 150 grader.
Smula sönder digestivekexen fint. Grovhacka jordnötterna. Smält jordnötssmör och smör och häll sedan detta över kexsmulorna tillsammans med jordnötterna och blanda ihop till en jämn "paj deg" Tryck sedan ut detta i en smord pajform (20 cm stor ) Grädda i 8-10 min. Tag ut och låt svalna medans du gör fyllningen.
 
Chokladfyllning
2 dl grädde
2 dl röd mjölk
300 gram mörk hackad choklad ( jag använde mig av en mellanmörk 55 % )
1 tsk vaniljpulver eller vanilj extrakt
En nypa salt
2 lätt uppvispade ägg
15-20 stora marshmallows 
 
Värm grädde och mjölk i en kastrull på medelvärme. Ha sedan i chokladen och låt den smälta. Blanda sedan i vanilj, salt och de uppvispade äggen. Rör slätt och häll sedan ner chokladsmeten i pajskalet.
Grädda (150 grader) i 15-20 min eller tills chokladen har "stannat". 
Godast är om pajen får svalna i kyl i 2-3 timmar nu innan du lägger på dina marshmallows
Dela marshmallowsen på mitten och täck pajen med dessa Bränn sedan av dom med en bruleebrännare, har du ingen sådan sätt på grillelementet i din ugn och sätt in pajen igen ett par minuter, håll noga kolla bara så att du inte bränner marshmallowsen utan dom ska bara få en härlig karamelliserad yta.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
The person who invented smores was a genius, the person who made it into a pie is a bigger genius.  Smores pie was the first thing i pinned on pinterest for about three years ago and i wish i would have come around and made it sooner instead of letting it take me all this time to discover this amazing dessert. 
This pie is absolutely the best pie or even the best dessert i have ever eaten or made. This is pure chocolate heaven, bliss in every little bite. Chocolate rich decadent and velvety smooth, peanut butter sweet and salty crust topped with gooey warm marshmallows, what more could one ask for?
 
Pie crust ( recipe adapted from here )
 
200 grams graham crackers
1/2 cup of peanutbutter
2 tbsp of butter
1/2 cup of salted peanuts.
 
Heat oven to 325 f
Crush the graham crackers inti fine crumbs. chop the peanuts coarsely. Melt the peanutbutter together with the butter. Stir together the graham cracker crumbs, peanuts and melted butter until evenly coated. Press mixture into a greased 9-inch pie plate. Bake for 8-10 minutes.
 
Filling
3/4 cup heavy cream
3/4 cup milk
10 ounces semisweet chocolate, chopped
1/2 tsp. vanilla extract
Pinch of salt
2 eggs, whisked
15-20 large marsmallows
 

In a medium saucepan, whisk together cream and milk. Warm over medium-low heat. Add in chocolate and stir until chocolate has completely melted and is smooth. Slowly add in vanilla and whisked eggs, and whisk until smooth.

Pour chocolate filling into baked pie crust. Bake for 15-20 minutes, or until chocolate filling is set Remove from oven and let cool for about 2-3 hours.

Cut marshmallows in half. Cover your pie with the marshmallows

use a kitchen torch to toast the marshmallows and serve immediately

 


Eatons mess- Perfekta busenkla sommardesserten

| Postat i: desserter, jordgubbar, maräng, sommar
scroll down for english 
Dags att göra något åt bloggtorkan här tror jag. Inte för att jag inte har varken bakat eller fotat snarare tvärtom det har har vart kalasbak och efterrätter åt alla håll här det senaste och det var länge sen jag har haft så mycket tid i köket, min favoritplats här i vårt hem. Däremot så har inte tiden framför datorn vart så prioriterad, så kallt som det har vart denna sommar har man verkligen känt att man får passa på att få ut de mesta av dom dagarna då det väl är soligt och varmt, eller ja om du frågar mig så är inte 18 grader någon sommarvärme direkt. Jag längtar efter värmen och semestern mer än någonsin. Jag vill sitta på altanen och grilla och njuta av sommarkvällar, sol, bada och bara vara och äta massa god mat som den här desserten som är sommar i kvadrat!
Eatons mess  är en fantastisk engelsk efterrätt som består av kompott, grädde och maränger varvat i ett glas. Tror originalet är med jordgubbskompott men här har jag använt rabarber och gjort jordgubbsmaränger och smaksatt grädden med vit choklad. Busenkelt snabbt och gott. Vill man göra det ännu enklare för sig låter man bli marängbaket och använder sig av köpta. Fast hemmagjorda jordgubbsmaränger smakar sommar kan jag säga så det är synd att missa dom :) Receptet på marängerna kommer härifrån och blir barnsligt goda. Det är något särskilt med marängsmet, jag älskar att baka maränger (läs äta smeten) och det är roligt att exprimentera med olika smaker och färger. I orginal receptet har man även i pasta färg det lät jag bli för jag tyckte att dom blev fina ändå och jag försöker undvika färgämnen så länge som det går. Vill man göra den här efteretten lite nyttigare så är det ett supergott alternativ att söta kompotten med tillexempel lite kokossocker eller lönnsirap. Istället för den vita chokladgrädden kan man vända ner lite osötad grädde i kvarg och sedan varava hackade nötter, kvarg och kompott i glas.
 
 
 
Jordgubbsmaränger ca 8 st
3  äggvitor
1 matsked av en riktigt god gärna hemmagjord jordgubbssylt
1 tsk citsronsaft
1 nypa salt
1 dl finkornigt strösocker
1 dl florsocker
1 dl hackade pistagenötter
 
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda socker och florsoceker i en skål. Ställ åt sidan.
Vispa äggvitor tillsammans med salt och citronsaft tills mjuka toppar bildas, tillsätt sedan sockerblandningen 1 msk i taget och vispa på låga varv tills du har en seg maräng. 
Ta ungefär 1 dl marängsmet som du sedan vänder ner sylten i, och vänd sedan ner detta i resten av marängsmeten tillsammans med de hacakde nötterna. Klicka eller spritsa ut maränger på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i en timma eller tills marängerna släpper bakplåtspappret och känns torra.
 
Rabarberkompott
4 stjälkar rabarber
3 msk socker
1 dl vatten
1 vaniljstång
1 tsk rosenvatten (går att utesluta) 
 
Dela rabarbern i bitar och skåra och skrapa ur vaniljstången. 
Koka upp vatten, socker och vanilj och ha sedan i rabarberbitarna. Koka på medelvärme i ca 5 min. 
Häll sedan i rosenvattnet.
 
Vit chokladgrädde
 
100 gram choklad
3,5 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen fint. Värm 1 dl av grädden och häll över chokladen. Rör försiktigt så att det blandas. Låt svalna.
Vispa resterande grädde tills mjuka toppar bildas och vänd sedan ner den smälta chokladblandningen.
 
Till servering varvar du krossade maränger, kompott och grädde i  4 höga glas eller skålar. 
 
 
 
 
 
 

If you ask me Eaton's mess is the perfect summer dessert its like eating summer n a spoon. I made it my way, with rhubarb compote, white chocolate cream and strawberry meringues, absolutely delicious!
Here in Sweden its quite cold for the season and I'm crossing my finger and toes that summer is on its way. I'm longing for lazy summer days in the sun together with my family and friends. Whats the weather like in your corner of the world?

The recipe for the meringues is from here i adapted it by using strawberry jam and folding in some chopped pistachios

To make this for 4-6 people (depending on how large bowls or glass you use )

Rhubarb compote
100ml boiling water
3 tbsp caster sugar
4 sticks of rhubarb chopped
1 vanilla pod split and scraped
1 tsp rose water (optional)

In a pan bring water, sugar and vanilla to a boil. Add the rhubarb and let cook on medium heat for about 5 minutes or until rhubarb is soft.
Let cool.

Whipped white chocolate cream
350 ml of heavy cream
100 grams of chopped white chocolate

Heat 100 ml of cream and pour it over the chopped chocolate, stir and let it cool.

Whip the remaining 250 ml of cream into soft peaks stage and the gently fold in the chocolate.

To assembly layer crushed meringues, cream and compote together in a glass and finish with some toasted pistachios. Serve immediately