Sugar Coated -

Chokladbars med Jordnötssmör och Kola

| Postat i: choklad, godis, jul
2o december och det är lite raska fötter springa tripp tripp tripp här hemma. Julmyset blandas med ömsom stress över om alla klappar är klara, julmat som ska inhandlas och lagas och ett viss magpirr. Jag är som en femåring när det kommer till julen, men den där pirriga magkänslan man hade från 1 december tills julafton har inte riktigt infunnit sig på riktigt samma sätt i år, inte ordentligt iallafall men jag känner att den är på väg.. Om det beror på att jag börjar bli för gammal eller om det är på grund av att det här har vart en lång tung månad ska få vara osagt. Julgodiset är iallafall klart.. tror jag! kan hända att det blir några fler sorters fudge man vet aldrig.
Här är iallafall ett enkelt recept på hur du gör egna chokladbars, jag älskar lionbars och dessa blir lite som dom men med jordnötssmör i . Jordnötssmör och choklad är ju redan en match made in heaven som ni vet, lägg till lite krispig kola på det och ja vad ska jag säga det blir GOTT. Det känns dessutom väldigt roligt att paketera sina egna hemmagjorda chokladbars i en fin ask och ställa fram på julgodisbordet!
 
 
 
till ca 20 bars
 
Krisplager
 
150 gram vit choklad
2 dl jordnötssmör
5 dl Rice crisp
 
Smält chokladen över vattenbad eller i micro tillsammans med jordnötssmöret. 
Tryck ut massan i en lago stor fyrkantig form klädd med bakplåtspapper ( min form är omkring 20x30)
Ställ kallt och låt stelna. Under tiden det stelnar kokar du kola lagret
 
Kola lager
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus  sirap 
 
Lägg allt i en stor tjockbottnad  kastrull och koka på medelvärme till ca 122 grader eller tills massan klarar kulprov.
Häll kolan över crisp lagret och låt stelna. 
 
Skär sedan i bitar och smält valfri 200 grams choklad och doppa bitarna i.
 
 
 
 
 
 

Vit Chokladpannacotta med Polkagris sirap

| Postat i: desserter, jul, pannacotta
Polkagriskäppar, finns det nått finare? Jag blir glad av polkagrisar det liksom bara skriker jul, så där som julen kändes när man var liten ni vet. Så när vi hade middag första advent här hemma så var jag tvungen att hitta på något kul till efterrätt med just polkagrisar och det är ett enkelt sätt att få lite julvibb på desserten. En polkagriskäpp och allt är klart.. Eller nästan i allafall. Panna Cotta kan man ju variera på hundra sätt och smaksätta i stort sätt lite vad man vill med. Här har jag gjort en vit chokladpanna cotta som jag serverar med en polkagris sirap. Sirapen är för övrigt fantastisk att ha i varm choklad, ringlad över glass eller varför inte en sked eller två i kaffet?!
Nu börjar det närma sig julafton med stormsteg och jag ska försöka hinna med att få upp några fler inlägg med julgodis och efterätter som passar bra både vid jul och mellandagsmiddagar, dom brukar ju bli en del så här års.
 
 
 
Vit choklad Panna Cotta 4-6 glas
 
1 tsk gelantinpulver
1 msk kallt vatten
1 vaniljstång
150 g vit choklad, finhacakd
3 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk 
 
Lägg  gelantinpulvret i det kalla vattnet. 
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vaniljstången och vaniljfröna. Tag av från plattan, fiska upp vaniljstången och rör ner den vita chokladen. Häll ca 1 dl av den varma gräddblandningen över gelantinet och rör tills gelantinet löst sig och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad och när den har blivit lagom sval fyll upp i glas eller skålar. Ställ kallt och låt stelna ca 3 timmar.
 
Polkagris sirap
 
2,5 dl vatten
2,5 dl socker
100 gram polkagrisar
 
Krossa polkagrisarna med en mortel eller kavel.
 
Lägg vatten socker och polkakrosset i en kastrull och låt koka upp på medelvärme och låt koka ca 7 min tills sirapen börjat tjockna.
Häll upp och låt svalna.
 
Vill man ha mer mintsmak kan man droppa i pepparmyntsolja och beroende på vilken sorts polkagrisar man änvänder kan man få lite olika röd ton på sirapen.
 
Tag ut pannacottan ur kylen och häll sirapen över, stick ner en polka käpp på sidan och den juligaste desserten av dom alla är klar Voila!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

" Christmas Crack" Eller helt enkelt beroende framkallande gott Godis

| Postat i: godis, jul
Christmas Crack kallas dessa helt fantastiskt goda och enkla godisar som är vansinnigt beroendeframkallande ocg dessutom farligt enkla att göra! Perfekt nu till Jul. Vanligtvis tror jag att dom bara görs med saltiner, tofffe  och choklad men lägger man dessutom til ett lager jordnöttsmör är det rena himmelriket kan jag säga! Dessa har numera en självklar plats på godisbordet, både till jul och Halloween. Kan även upplysa om att de passar perfekt till ett glas champagne men å andra sidan vad gör inte det! Här kommer iallafall Julens enklaste och kanske tillochmed godaste godis. Sött salt knapprigt och Choklad.. Vad mer kan behövas!
 
 
Till en långpanna behöver du ( jag har även delat receptet på hälften och gjort i en mindre form och det funkade bra det med)
 
1 paket saltiner
200 gram smör
2,5 dl farinsocker
1 dl jordnötssmör ( jag använde crunchy)
150-300 (beroende på hur tjockt chokladtäcke du vill ha) gram choklad av valfri sort, jag använde mörka chokladknappar. Använder du choklad i kaka så behöver du finhacka den först.
 
Lägg bakplåtspapper på en långpanna och lägg ut saltinerna ganska tätt men ändå med lite mellanrum.
 
I en kastrull värmer du på medelvärme smör och farinsocker tills det börjar koka, låt koka 3 min utan att röra. Häll sedan detta över dina saltiner. Ställ in i ugnen på 200 grader i 5 min Under tiden värmer du jordnöttsmöret lätt i micron så att det blir lite mer lättflytande ( detta kan även göras på spisen i kastrull). Ta ut formen från ugnen och häll jordnötssmöret över bred ut det med hjälp av en sked. Strö sedan chokladen i ett jämt lager över. Ställ tillbaka in i ugnen i 1 min och tag sedan ut och ställ svalt i ca en timma. Bryt sedan i lagom stora bitar. Klart!