Sugar Coated -

Creme au chocolate- Eller chokladhimlen med körsbär och maräng

| Postat i: choklad, desserter
När jag gjorde dessa små ljuvligheter så höll det på att inte bli någon choklad kvar att fylla kopparna med. Så god var nämligen smeten.. Sen är det klart att den vanliga avsmakningskeden eller tre.. ähum.. 5 är ett måste. Lite mer choklad, lite mer vanilj.. behövs det inte kanske en aningens mer whiskey i ( och det säger jag redan nu att detta går lika bra att utesluta då det inte är några enorma mängder det handlar om. Jag började lite lätt med två teskedar och ökade upp till 1 msk) Så det är ju min plikt att smaka av så att det blir bra menar jag, innan det läggs upp här. Vore ju fruktansvärt annars. Och jag tycker att ni ska göra samma sak, många avsmakningskedar. Man blir lyckligare av det.
Så här på sommaren är det extra skönt med desserter som går att förbereda innan och som går snabbt att göra så man får tid över till annat. Det här är en så dessert som också är toppen på andra sätt då du kan smaksätta den hur du vill, använda vilken choklad som helst det blir gott hur man än gör. Om man som jag gör här serverar den med marängtopp tycker jag att det är godast att välja en choklad av hög kvalitet med minst 70% kakaohalt för att balansera upp den söta vaniljmarängen.
När jag dessutom hittade jättefina körsbär hos grönsakshandlaren på torget var himmelriket nära, saftiga körsbär, len chokladcreme och söt fluffig maräng med smak av vanilj. Det är lycka på sked!
 

6-8 koppar
 
200 gram choklad 70%
3 dl vispgrädde
1 msk (eller efter smak eller inget alls) Irländsk whiskey
2 rumsvarma äggulor
20 gram rumsvarmt smör
Körsbär, jag använde 4 körsbär till varje glas men här gör ni som ni vill. Eller ta något annat gpott som tex hallon.
 
Börja med att hacka chokladen.
Värmgrädden och ta av den när den precis har börjat sjuda.
Häll ner chokladen och vispa ordentligt. Tillsätt whiskeyn eller annan smaksättning och fortsätt vispa (med handvisp)  och rör i äggulorna. Låt smeten svalna lite och tillsätt sedan smöret.
 
Kärna ur körsbären och dela dom på två. Fyll glasen med så mycket körsbär du vill ha, men tänk på att du ska få plats med chokladen också. Häll chokladkrämen över och ställ kallt i ett par timmar.
 
Marängtopp
3 äggvitor
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl socker
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sedan vaniljen, och sedan sockret pö om pö tills du fått en blank maräng.
Spritsa eller skeda marängen ovanpå krämen och bränn av den lite med en bruleé brännare, har du inte en sådan kan du hoppa över detta steget, det smakar ljuvligt gott ändå!
 
Servera med ett körsbär ovanpå och sen är det svåra att bara ta en!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En svensk sommarklassiker- Sockerkaka med smak av kardemumma, vanilj och Kokos

| Postat i: Bakat, sockerkaka
Skolavslutning för det största barnet närmar sig, vet att många redan har gått på sommarlov men här är det skolavslutning den 17 juni. När jag var liten firades alltid detta med mormors sockerkaka, färska jordgubbar och vispad grädde. Precis så skall vi med göra på tisdag då vi ska baka denna ljuvliga kardemummakaka. Den smakar lite som att äta ett fluffigt kardemumma moln, lite som bullar men mycket snabbare att göra och så gott ihop med vaniljglasyr och kokos. Sockerkaka känns verkligen som en svensk sommarklassiker!  Ihop med ett glas iskall saft på verandan där man sitter med brunbrända ben som är fulla av myggbett det är sommar det! För att få den så där mjuk och fluffig krävs det att man vispar smeten länge, mycket mer än vad man tror. Jag brukar fixa med en massa annat, som att smörja formen ordentligt, sikta ihop de torra ingredienserna och ungefär efter 7-10 min vispande är det klart, det är det som är tricket som gör den perfekta sockerkakan  och att använda nystött kardemumma då blir det som bäst!
 
 
 
 
Kardemummakaka
 
3 ekologiska ägg
3 dl socker
75 gram smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemummakärnor
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge tills det är riktigt fluffigt.
Stöt kardemumma kärnorna i en mortel.
Smält smöret och blanda det med mjölken och kardemumman.
Häll ner mjölkblandningen till ägg och sockersmeten och stäng av elvispen/köksmaskinen.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke noga och sikta sedan ner det i äggsmeten. Med en slickepott vänder du ner mjölblandningen tills allt är blandat.
Smöra och bröa en sockerkaksform och häll smeten där i. Grädda ca 40 min.
Ta ut när en provsticka kommer ut torr och kakan börjat släppa formens kanter. Låt svalna.
 
Glasyr
1 äggvita
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kokosflingor
 
Vispa äggvitan med florsocker och vaniljsocker till en ganska tjock smet. Bred smeten på kakan och låt det även rinna ner på sidorna. Strö kokos över.
 
 
 
 
 
 
 
 

Rocky Road Cupcakes

| Postat i: desserter
Semester, snart snart snart går många inklusive jag själv på sommarledighet, och alla jag pratar med just nu säger samma sak, jobbet går på snigelfart dagarna segar man sig igenom medans solen skiner utanför fönstret och man bara längtar efter semster. Man börjar gå i nån slags halvfart, saker som brukar vara enkla tar extremt lång tid att göra klara och man har liksom inte lust längre, hela kroppen skriker efter ledighet!  Lite likadant är det med bloggen, det här med skrivandet känns lite segt så jag tänker hålla mig kort. Lusten för bakning och fotografering finns men att få det på pränt är det lite sämre med. Det finns ett avsnitt av vänner där Rachel ska göra triffle och blandar ihop två recept så det slutar med att det blir köttfärs i triffeln och den enda som äter det är Joe.. Ungefär så som han säger i det avsnittet känner jag att detta inlägget blir, dock minus blandningen av söta saker och kött. här är det bara sött så det räcker och blir över, härliga Rocky Road cupcakes fyllda med dulce de leche mer choklad och nötter sedan toppade med en fudge frosting.. Vad finns det inte att gilla Choklad-Gott Fudge-Gott Dulce de leche, minimarshmallows och valnötter-GOTT. Helt enkelt fantastiskt over the top gott!

 
Chokladmuffins (Grundreceptet kommer från Linda lomelino med några små tillägg från mig)
 till 15 st
300 g mjöl
1/4 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
80 g kakao
0,5 msk bakpulver
250 g socker
100 g smält smör
250 ml Buttermilk ( 2,5 dl mjölk+1 msk vinäger, låt det stå i 10 min innan du använder det i smeten)
2 stora ägg
100 gram valnötter, grovt hackade
100 gram hackad choklad
15 msk Dulce de leche för bakning från pampas deli ( det går inte åt en hel burk men nästan..)
 
Värm ugnen till 200 grader och fyll en muffinsplåt med pappersformar. 
Blanda alla torra ingredienser utom sockret i en skål. Rör om.
Blanda socker, ägg och Buttermilk i en annan skål och blanda till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop smeten bara precis tills allt blandats. Fyll muffinsformarna till hälften med smet. Klicka i 1 msk dulce de leche, strö över valnötter och choklad i varje form och fyll på med mer muffinssmet. 
Grädda i ca 15 min eller tills en provsticka kommer ur nästan torr.
 
Fudge Frosting
1 burk kondenserad sötad mjölk
300 gram mellanmörk choklad ( 55% använde jag från lindt)
2 msk smör
 
Häll den kopndenserade mjölken i en skål. Hacka chokladen och lägg det i mjölken tillsammans med 2 msk smör. Sätt in i micron på full effekt 1 min. Rör om är det fortfarande choklad som inte är smält i micra lite till tills all choklad är smält.
Låt frostingen stelna en halvtimma ungefär tills den är tillräckligt tjock att spritsa med.
 
Till de färdiga cupcakesen behöver du:
Frostingen
1 dl mini marshmallows
Valnötshack
ca 1 tsk dulce de leche till varje cupcake ( jag rörde ut min ddl med lite mjölk så den blev lättare att ringla)
 
Spritsa frostingen eller bred den över cupcaksen, tryck ner minimarshmallows och valnötter. ringla sedan dulce de leche över.