Sugar Coated -

Lakritskola Tryffel

| Postat i: desserter
Glad 4:e advent!
Nu är det nedräkning till den stora dagen här, det ska packas, slås in julklappar, strykas, fixas och bara njutas i största allmänhet. Sista godiset för i år är gjort.. eller i allafall det sista julgodiset!

En lakritskola tryffel hann jag svänga ihop sent igår kväll och glad är jag för det för det här är precis i min smak, sött möter salt med en undertoner av karramel och lakrits kan inte bli bättre! Denna ska jag avnjuta i lugn och ro tillsammans med släkt och vänner imorgon, underbart att få åka bort och bli lite ompysslad tillsammans med dom som står en allra närmast.
 
 
Receptet är ett gammalt från alltomat som då görs med apelsinskal och cointreau, här har jag gjort om det med lakritssmak, kan tänka mig att man kan byta ut lakritsen mot en massa annat som tex kardemumma, mint, vanilj, eller något annat du själv tycker om!
 
 
Recept
 
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
1 msk lakritsgranulat
75 gram strösocker
25 gram glykos
300 gram hackad mjölkchoklad
125 gram hackad mörk choklad 70%
50 gram rumsvarmt smör
 
Koka upp grädde med salt och lakritsgranulat.
I en annan kastrull värmer du socker och glykos tills det blir gyllenbrunt, det är detta som ger tryffeln en djupare smak, håll noga koll på sockret när det väl börjat bli mörkt går det snabbt. När karamellen är ljust gyllenbrun och börjar lukta härlig karamell är det klart tå då genast av plattan. Häll försiktigt över den heta grädden och vispa noga, det bubblar upp rejält så det är bra med en ganska stor kastrull! Låt koka upp i en minut ungefär tills sockret lösts sig i grädden.
Låt stå 2 min.
 
Lägg smör och hackad choklad i en bunke och slå den heta karamellen över chokladen. Låt stå utan att röra i 10 min.
Rör sedan ihop smeten med en slickepott och ställ kallt ett par timmar. Skär sedan i lagom stora bitar, förvara kallt.
 
 
 
 God jul på er hoppas ni får en underbar julhelg!
 

Polka Fudge

| Postat i: godis
Julgodis som går lätt och snabbt att göra är det bästa! Med en bra sockertermometer blir det ännu lättare att få ett bra resultat. Denna fudgen går lätt att röra ihop och på min gasspis kokade den klart på 10 min. Perfekt gå bort present med istället för en blomma. Bli inte avskräckt av den stora mängden socker den innehåller, trots både socker och vitchoklad är den inte för söt utan bara ljuvligt len och smältande i munnen misstänker att denna kommer bli ett stående inslag på vårt julgodisbord!
 
 
Recept

1,5 dl vispgrädde
450 gram strösocker
150 gram smör
2 msk glykos
100g vit choklad, hackad
Ett par droppar pepparmyntsolja, några fler om du använder extrakt
En näve krossade polkagrisar
 
Förbered ett vattenbad som du kan sänka ner din kastrull i. 
Klä en fyrkantig form med bakplåtspapper
 
Värm Gräddden och sockret tills sockret löst sig på medelhög värme.
Tillsätt sedan smör och glykos och låt koka till 116 grader. Ta av kastrullen från spisen och rör ner pepparmyntsolja och vit choklad. Ställ kastrullen i det kalla vattenbadet och låt smeten svalna
Vispa den sedan med elvisp tills massan tappat sin glans och börjar bli "trög" då är det dags att hälla ner den i formen, forma den med oljade fingrar om du behöver trycka ut den för att bli jämn i formen.
Strö över krossade polkagrisar och ställ kallt för att stelna. Skär sedan i bitar.
 
 
 
 

Mjölkchoklad kola..Eller man tager vad man haver kola!

| Postat i: godis, jul, kola
Efter lussebullsbak, pepparkaksbak och diverse godistillverkning finns det en massa småslattar av lite allt möjligt i skafferiet och kylen. Det var på det viset denna kola kom till, jag tog lite vad jag hade i skåpet och resultatet, en sammetslen kola någonstanns mellan kola och fudge med lätt smak av jordnötschoklad. Jag använde mig nämligen av Marabou peanut i kolan, blev jättegott så vilken mjölkchoklad som ligger hemma och skräpar går att använda.
 
 
 
 
 
Recept
 
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1 dl sirap
75 g smör
1 msk kakao
1 msk glykos
100 g mjölkchoklad, jag använde marabou m peanut
 
Värm grädde, socker och sirap på medel värme tills sockret löst sig. 
Tillsätt sedan kakao, smör och glykos, rör om och låt koka tills smeten klarar kulprov (122 grader om du använder termometer) för mig tog detta ca 15 min, det beror på hur stor kastrull du använder så räkna med mellan 15-20 min.
Ta av från värmen och rör ner den hackade mjölkchokladen. Häll kolan i bakplåtspappersklädd form (min var 15x20 cm) och ställ kallt och låt stelna. Skär sedan i bitar som du kan slå in i  tex bakplåtspapper, förvara kallt.