En svensk sommarklassiker- Sockerkaka med smak av kardemumma, vanilj och Kokos

| Postat i: Bakat, sockerkaka
Skolavslutning för det största barnet närmar sig, vet att många redan har gått på sommarlov men här är det skolavslutning den 17 juni. När jag var liten firades alltid detta med mormors sockerkaka, färska jordgubbar och vispad grädde. Precis så skall vi med göra på tisdag då vi ska baka denna ljuvliga kardemummakaka. Den smakar lite som att äta ett fluffigt kardemumma moln, lite som bullar men mycket snabbare att göra och så gott ihop med vaniljglasyr och kokos. Sockerkaka känns verkligen som en svensk sommarklassiker!  Ihop med ett glas iskall saft på verandan där man sitter med brunbrända ben som är fulla av myggbett det är sommar det! För att få den så där mjuk och fluffig krävs det att man vispar smeten länge, mycket mer än vad man tror. Jag brukar fixa med en massa annat, som att smörja formen ordentligt, sikta ihop de torra ingredienserna och ungefär efter 7-10 min vispande är det klart, det är det som är tricket som gör den perfekta sockerkakan  och att använda nystött kardemumma då blir det som bäst!
 
 
 
 
Kardemummakaka
 
3 ekologiska ägg
3 dl socker
75 gram smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemummakärnor
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge tills det är riktigt fluffigt.
Stöt kardemumma kärnorna i en mortel.
Smält smöret och blanda det med mjölken och kardemumman.
Häll ner mjölkblandningen till ägg och sockersmeten och stäng av elvispen/köksmaskinen.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke noga och sikta sedan ner det i äggsmeten. Med en slickepott vänder du ner mjölblandningen tills allt är blandat.
Smöra och bröa en sockerkaksform och häll smeten där i. Grädda ca 40 min.
Ta ut när en provsticka kommer ut torr och kakan börjat släppa formens kanter. Låt svalna.
 
Glasyr
1 äggvita
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kokosflingor
 
Vispa äggvitan med florsocker och vaniljsocker till en ganska tjock smet. Bred smeten på kakan och låt det även rinna ner på sidorna. Strö kokos över.
 
 
 
 
 
 
 
 

men åhh så gott! fina bilder oxå :D

Svar: Tack snälla!!// Malin
Malin Dahlstrom

Så gott de lät :)

Svar: Tack :) det var det ;)// Malin
Malin Dahlstrom

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

Du lyckas bra! Det ser så enkelt ut, men jag tvivlar inte på att det ligger en hel del talang och försök bakom dina bakverk.
Kram

Svar: Tack snälla för dom fina orden :)Just den här kakan kan nog vem som helst slänga ihop ;)men visst ligger det övning och färdighet bakom allt.
Ha en skön Söndag Kram Malin
Malin Dahlstrom




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: