Små söta påsknästen

| Postat i: desserter, maräng, påsk
Snart är det påsk! Och just på självaste påskafton råkar det vara så att jag fyller år... Ganska jämt också. Vilket betyder kalas. Brunch närmare bestämt, så nu håller jag på att testa lite av vad som ska få vara på dessert sidan.
Dessa små pastelliga marängnästen har fått en självklar plats på påskbordet, dom är lika goda som dom är söta!
Maräng kan behöva nått syrligt till tycker jag annars blir det bara lätt en sötsliskig massa i munnen. Här prövade jag att göra curd på annanas. Lemoncurd och limecurd brukar ju vara vanligt annars, men man kan göra en curd av det mesta i frukt/bär väg. Godast tycker jag dock att det är när det är lite syrligt. Annans varianten var en klar hit, som en liten burk med solsken som smakar lika utmärkt på morgonrostmackan som till grädden och marängen!
 
 
Till 8 små nästen
 
4 äggvitor (bäst blir det är om äggen inte är kylskåps kalla)
200 gram strösocker
2 tsk citronsaft
1 msk maizena mjöl
1 tsk vaniljsocker
Pastafärg i valfri färg
 
Värm ugnen till 150 grader.
Vispa äggvitorna tills dom bildar fasta toppar. Fortsätt vispa och häll ner sockret lite i taget. Vispa till en fast marängsmet som är så styv att du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ur.
Tillsätt maizenan och citronsaften och vispa bara tills det precis har blivit blandat med marängsmeten. Tillsätt sedan pastafärgen och vänd ner den. Fyll en spritspåse och spritsa med valfri tyll och spritsa ut små nästen genom att göra ringar av maränsmeten ovanpå varandra.
 Ställ in dom i ugnen och vrid ner värmen till 125 grader. Grädda i ca 1 timma och en kvart. Stäng av värmen och låt marängerna svalna inne i ugnen.
 
Annanas curd
2,5 dl annans pure (ungefär 3/4 färsk annans som är skalad och körd i en mixer och som sedan fått gå igenom en trådsil)
saften från en halv citron
1 dl socker
3 ägg gulor
1 msk maizena
25 gram smör
 
Lägg allt utom smöret i en värmetålig skål, sätt skålen över ett vattenbad och vispa hela tiden tills curden tjocknat. När curden har blivit tjock ta av den från värmen och rör ner smöret. Fyll upp på väl rengjorda burkar, jag fick curd lagom till två mellanstora barnmatsburkar. Håller ca en vecka i kylen.
 
Servera marängnästena med en klick grädde och annans curd och toppa med några chokladägg!
 
 
 
 
 
 
 

Fint och påskigt! Nu blev jag väldigt sugen på lite påskbak :)
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: