Rostad jordgubbs och rabarber glass med mascarpone
Blir lite konstigt namn det där för det är ju inte glassen som är rostad utan jordgubbarna och rabarberna.. Men det antar jag att ni förstår ;)
I allafall att rosta frukten eller bären innan man har dom i glassen ger så otroligt mycket mer smak än att bara köra i dom direkt. En lång stund i ugnen tillsammans med lite socker gör att man får ut en djupare smak och glassen smakar så mycket mer. Visst kan man hoppa över det men det tycker jag inte att ni ska göra för då missar ni verkligen något! Jag var sugen på att testa att göra en större sats glass med mascarpone i. Mascrapone och jordgubbar låter ju som a match made in heaven bara det. Jordgubbar är ju dessutom väldigt gott tillsammans med rabarber så det fick en bli en riktig sommar glass. Doften som spreds i köket när det här åkte in i ugnen var rent ljuvlig kan jag säga. Eftersom detta var en större sats med glass vågade jag inte chansa på att den skulle bli bra utan att jag rörde i den under frysningen, för att få bort iskristallerna. Så detta receptet kan med fördel göras i glassmaskin. Jag rör i min glass varje kvart i tre timmar. Kan låta lite meckigt men så väl värt det om man inte äger glassmaskin för konsistensen blir så mycket bättre än om man bara rör någon gång i timman.
500 gram jordgubbar
250 gram rabarber
2 msk socker
1 vaniljstång
Dela rabarberna i mindre bitar och rensa jordgubbarna. Lägg allt tillsammmans på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över sockret och skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna ihop med jordgubbarna och rabarerna på plåten. Ställ in på 175 grader i ca 30 min.
Ta ut från ugnen,, ta bort vaniljstången och häll allt i en mixer, eller stöt med en potatispress till en fin puré. Låt svalna.
2 dl mjölk
1 dl socker
250 gram mascarpone
4 dl grädde
Värm mjölken med sockret tills sockret löst upp sig. Låt smeten svalna och tillsätt puren till mjölkblandningen.
Rör ut mascarponen med grädden tills det inte är några klumpar kvar. Häll mjölkblandningen över och blanda allt till en en jämn glasssmet.
Använder du glassmaskin så häller du smeten i den och kör den enligt maskinens instruktioner.
Om du inte har någon glassmaskin så häller du allt i en form som rymmer minst två liter och ställer i frysen. Tag ur från frysen varje kvart i tre timmar och rör,( jag använder mig av elvsipen) sönder iskristallerna.
Ställ tillbaka i frysen och låt stelna en timma till ungefär och sen är din glass klar!
Svar:
Tack :) Den var mummsig lite som att äta sommar på sked!// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack :)Kikar in senare när jag kommer hemm från jobbet!
// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det kan vara sommarens mummsigaste glass tror jag ;)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var supergott!
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla, fotograferandet är lika roligt som själva bakandet så det är alltid kul när det uppskattas :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Det var supergott :)
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack :)
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack att rosta jordgubbarna gav verkligen så mycket mer smak på glassen :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Det Var supergott, som att äta sommar på sked :)
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack, det var verkligen underbart gott särskilt nu i sommarvärmen :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla för dom orden :) Fotograferinegn är halva nöjet med bloggen så det är altid trevligt när det uppskattas!
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var som att äta en sked full av sommar!// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var supergott!
Malin Dahlstrom
Svar:
Testa den säger jag bara värt varje liten minut ;)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Hahaha jaaa i alla fall för mitt midjemåttet kanske ;)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack, testa säger jag bara kan vara sommarens bästa glass ;)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla! Fotograferandet är ju lika kul som att baka så det är roligt när det blir uppskattat. Glassen var mer än skapligt god kan jag säga ;) haha!Tack för att du kikade in kom gärna tillbaks
// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla! Fotograferandet är lika roligt som själva bakandet så det är alltid roligt att få feedack på bilderna <3// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Haha Tack så mycket för dom orden, typ den bästa kritiken bilderna kan få!// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var det verkligen!// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var supergott :)
Malin Dahlstrom
Svar:
Ja det var som att äta sommar på en sked!// malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack :)Ja mascarpone är underbart ger så bra konsistens på allt. Blev väldigt gott ihop med jordgubbarna!
// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Ja å det blir ännu godare i glass jag lovar :)// malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack :) det var supergott!
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack, det var ljuvligt gott :)
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack, det var underbart gott!// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack, ja det var supergott :)
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var supergott, som sommar på en sked :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla kul att du hittade hit, titta gärna in igen :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla för dom orden, kul att du kikade in titta gärna igen igen :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Denna glassen gjorde jag utan glassmaskin :) Det går faktiskt riktigt bra även om det är lite tider man får passa men resultatet blev över förväntan :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack, ja precis detta kan nog vara den bästa sommar maten nånsinn ;)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack snälla, kul att du kikade in hoppas du kommer tillbaks :)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Tack det var otrolig gott =)// Malin
Malin Dahlstrom
Svar:
Nej ingen glassmaskin på mors dag, men nu har jag köpt en själv, bra kvinna reder sig själv eller vad heter det ;)Kram Malin
Malin Dahlstrom