Sugar Coated -

Blåbärsbullar med vit choklad - Bluberry white chocolate rolls

| Postat i: Bakat, bullar, bär
För att citera Ronja rövardotter, " Det är en väldigt regnig sommar vi har här"..
Vet inte hur ni har det men här regnar och blåser det om vartannat just nu. Inte riktigt det vädret jag önskar vid den här tiden på året men man får göra det bästa av situationen och fixa lite solsken inomhus istället. Som tex att baka bullar, det får nästan vem som helst på gott humör. Doften som sprider sig i huset av nybakta bullar kan man inte annat än att älska. Dessa bullarna fick bli fyllda med både blåbär och vit choklad och gör bullarna härligt saftiga.
Roligt att testa annat än kanel ibland. I degen är det både jäst och lite bakpulver, ett knep en kompis som är konditor delade med sig av för länge sen som ger luftiga bullar. Ett annat knep för att få saftiga bullar är att inte smälta smöret utan att använda sig av rumsvarmt smör dom knådas in i degen. Enklast med bakmaskin men går lika bra för hand bara att man får knåda lite längre, men det hävdar jag bestämt räknas som träning!
Här i huset har jag inte tillgång till mina vanliga saker jag brukar använda mig av när jag fotograferar vilket först fick mig att känna " men det här går ju inte, vad ska jag göra nu?! " Men efter lite rotande bland skåpen fick det bli så här i utflyktskorgen utanför dörren.. Lite annorlunda mot hur mina bilder brukar vara men samtidigt kul att utmana sig själv till att testa annat!
 
 
ca 40 bullar
1 paket jäst
4 dl mjölk 
120 gram smör, rumsvarmt skuret i kuber.
1 dl vit sirap
15 dl vetemjöl ca ibland behövs det mer ibland mindre
1,5 tsk bakpulver
2 ägg lätt uppvispade
1 msk nystött kardemumma
1 tsk salt
 
Värm mjölken till 37 grader, tillsätt sirap och kardemumma.
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt äggen. 
Arbeta in mjöl och smör lite i taget och knåda 15 min i maskin 20-25 min för hand tills degen är smidig och släpper degbunkens kanter.
Låt jäsa 1 timma övertäckt.
 
Fyllning:
 2 dl blåbär
2 msk potatismjöl
2 msk socker
150 gram vita chokladknappar
Blanda blåbär med socker och potatismjöl. Vänd ner chokladknapparna.
 
 150 gram mjukt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
Vispa smöret tillsammans med övriga ingredienser.
 
Tag upp degen ur bunken och dela i två bitar. Kavla ut till en rektangel och bred hälften av smörblandningen över. Strö över hälften av blåbärsblandningen och rulla sedan ihop till en rulle och skär i tjocka skivor. Gör sedan en likadan rulle till av den andra degen.
Lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa 45-60 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader 10-15 min eller tills bullarna är gyllengula.