Sugar Coated -

Kardemumma och Vanilj Pannacotta med Kryddig Rabarber och jordgubbskompott

| Postat i: desserter
Pannacotta är en underbar efterätt av många skäl, dels för att det är så lätt att göra, går att variera i oändlighet passar ihop med nästan allt och går att smaksätta med allt som är gott! Jag har ännu inte träffat nån som inte får ett fånigt leende på läpparna när dom tar skeden med den lena söta gräddkrämen i munnen.
Mitt favorit recept på pannacotta är ifrån alltommat och görs med farinsocker och vaniljstång. Här har jag också lite stötta kardemummakärnor i som går så ljuvligt ihop med rabarberkompotten.
I min frys lilgger små bitar av sommaren och väntar på att bli framplockade till kalla vinterdagar då man kan behöva  framkalla minnen av ljumna sommarkvällar mitt i all kyla och avsaknaden av dagsljus..
Har man inte egna rabarber i frysen finns det i de flesta livsmedelsbutiker i frysdiskarna så då kan man ju få sommarkänslor året om! Jag älskar vintern och allt mys det för med sig men har lite svårt för de korta dagarna och saknar ljuset.. Och då passar ljusglimtar i form av efterrätter extra bra!

 
Recept
 
PannaCotta
4 portioner
 
3 dl vispgrädde
0,75 dl farinsocker
½ vaniljstång urskrapade frön+ stång
1 tsk nystötta kardemummakärnor
1 gealntinblad
 
Lägg gelantinbladet i blöt i kallt vatten i en skål.
Häll grädden i en kastrull tillsammans med farinsocker, vaniljstång + frön och kardemumman.
Låt få ett snabbt uppkok under omrörning.
Ta av från värmen och krama ur vattnet från gelantinbladet och rör ner det i grädden.
Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad så att pannacottan svalnar. Fiska upp vaniljstången och
häll sedan upp i 4 små formar och ställ kallt ca 2 timmar.
 
Kryddig rabarb och jordgubbskompott
 
500 gram färska eller frysta delade rabarber
250 gram frysta eller färska jordgubbar skivade
0,5 dl torrt vitt vin, rose eller cider (eller vatten)
1,25 dl ljust muscovadosocker
1 kanelstång
0,5 vaniljstång
2 stjärnanis
 
Lägg alla ingridienser i en rymlig kastrull och låt koka ihop till en kompott på medelhög värme. Rör lite då och då, kompotten är klar när all frukt är mjuk ca 10 min.
Låt svalna och ta upp kryddorna och vaniljstången. 
 
Lägg några skedar av kompotten ovanpå pannacottan och servera direkt. Kompotten som blir över är jättegod att ha på rostat bröd. i yoghurt eller bara ätas som den är. Snart kommer ett litet recept hur man använder den i glass på bloggen!