*scroll down for english*
Hade en del philadelphiaost kvar efter nutella donutsen och tyckte att det var synd att inte hitta på något med den. Nutellamoussen var en hit funderade på om den skulle funka lika bra om man bytte ut nutellan mot jordnötssmör, testade, testade lite till, ändrade lite proportioner och resultatet-Yummi! Gillar du reeses cups kommer du absolut älska dom här. Brownie cups är som små minikladdkakor du gräddar i muffinsform och sedan gör ett litet avtryck i så att det bildas som en liten skål som du kan fylla med vad du tycker om. Jag fyllde med mousse men du kan använda glass, godis eller vad som helst. Tyckte moussen behövde det där lilla extra för att ta det från gott till mmm meeeera, att det fattades någon liten twist så jag slängde ihop min favorit sås kolasås med havsalt men den här gången fick lite jordnötssmör även slinka ner där i också-Himmelskt gott!
till 12 st brownie cups
115 gram smör ( 100 gram+ en matsked)
2,5 dl socker
2 stora ekologiska ägg
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl kakao
en nypa salt
0,5 tsk bakpulver
1 3/4 dl vetemjöl
Värm ugnen till 175 grader.
Smörja och mjöla en muffinsplåt, jag mjölade min med kakao
Smält smör och socker i en kastrull tills det börjar bubbla. Ställ åt sidan
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ner äggen i smörblandningen och sedan mjölblandningen.
Fördela smeten i muffinsplåten och grädda 10-15 min beroende på ugn. Dom ska ha stelnat men fortfarande vara lite dallriga mot mitten då blir dom sådär härligt "fudgiga"
Låt dom svalna en liten stund och tryck sedan försiktigt ner botten på ett shotsglas i mitten på brownien så att det bildas en skål. Låt dom svalna helt och fyll dom sedan med mouusen.
Mjölkchoklad och Jordnötssmörsmousse
100 gram philladelpia
100 gram jordnötssmör utan bitar
75 gram mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
Smält mjölkchokladen över vattenbad eller i micro, tänk bara på att mjölkchoklad bränner lättare än mörk så håll koll om du micrar den. Låt svalna något.
Rör ihop philadelphia och jordnötsmör.
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas
Vänd ner mjölkchokladen i grädden.
Tag hälften av gräddblandningen och blanda ner i jordnöts och philladelphiablandningen. Vänd sedan försiktigt ner resten av chokladgrädden.
Tycker du att moussen är för lös så ställ den kallt en stund.
Spritsa ner moussen i brownie cupsen.
Salted Careml penatbutter sauce
1 3/4 dl strösocker
2 msk vatten
1 msk smör
1,5 dl grädde varm
En tsk havssalt
1 msk jordnötssmör
Smält socker och vatten ihop över medium värme i en vid kastrull
När sockret fått en bärnstensfärgad ton tag av från värmen och tillsätt smör, grädde havssalt och jordnötssmör. Ställ tillbaka på spisen och koka tills såsen fått önskad konsistens.
Ringla över moussen.
After making the nutella mousse i had some cream cheese left in the fridge waiting for me to just bake something!
I loved the texture of the cheesecake mousse with nutella and i had some thoughts about trying to swap the nutella for peanutbutter. I mean Penautbutter and chocolate like one of the best combos ever who don't love PB and chocolate. So i tested and tested some more and changed the ratios of the e recipe and the result was lovely!
Made some brownie cups, i had to have something to put the mousse in and to top it of i drizzled it with a salted caramel peanut sauce.
Brownie cups
1 stick of butter (1/2 cup)
1 cup of sugar
2 large eggs
1/2 tablespoon vanilla extract
2/3 cup cocoa powder
a pich of salt
1/2 teaspoon baking powder
3/4 cup of all purpose flour
Preheat the oven to 350ºF
Grease and flour a muffin tin
Melt the butter and sugar together.
Mix all the dry ingridients together.
Whisk in the eggs to the butter mixture and then mix in the dry ingridents.
Divide batter into muffin tin. Bake for 10-12 minutes.
When they're cool, use a shot glass or anything else with a small top to press a hole into each brownie and let them cool completely before you fill them with the mousse.
Penautbutter Salted Caramel sauce
3/4 cup sugar
2 tbsp water
150 ml heavy cream, heated
1 tbsp butter
2 tbsp smooth peanutbutter
1 tsp maldon sea salt
Heat caster sugar and water together in a large, clean, heavy based pan over a medium/high heat until the mixture has crystallized, then turned a light golden amber colour. Take away from the heat and stir in cream, butter and peanutbutter and seasalt. Put back on medium heat and cook until the sauce is lump free.