Sugar Coated -

Creme au chocolate- Eller chokladhimlen med körsbär och maräng

| Postat i: choklad, desserter
När jag gjorde dessa små ljuvligheter så höll det på att inte bli någon choklad kvar att fylla kopparna med. Så god var nämligen smeten.. Sen är det klart att den vanliga avsmakningskeden eller tre.. ähum.. 5 är ett måste. Lite mer choklad, lite mer vanilj.. behövs det inte kanske en aningens mer whiskey i ( och det säger jag redan nu att detta går lika bra att utesluta då det inte är några enorma mängder det handlar om. Jag började lite lätt med två teskedar och ökade upp till 1 msk) Så det är ju min plikt att smaka av så att det blir bra menar jag, innan det läggs upp här. Vore ju fruktansvärt annars. Och jag tycker att ni ska göra samma sak, många avsmakningskedar. Man blir lyckligare av det.
Så här på sommaren är det extra skönt med desserter som går att förbereda innan och som går snabbt att göra så man får tid över till annat. Det här är en så dessert som också är toppen på andra sätt då du kan smaksätta den hur du vill, använda vilken choklad som helst det blir gott hur man än gör. Om man som jag gör här serverar den med marängtopp tycker jag att det är godast att välja en choklad av hög kvalitet med minst 70% kakaohalt för att balansera upp den söta vaniljmarängen.
När jag dessutom hittade jättefina körsbär hos grönsakshandlaren på torget var himmelriket nära, saftiga körsbär, len chokladcreme och söt fluffig maräng med smak av vanilj. Det är lycka på sked!
 

6-8 koppar
 
200 gram choklad 70%
3 dl vispgrädde
1 msk (eller efter smak eller inget alls) Irländsk whiskey
2 rumsvarma äggulor
20 gram rumsvarmt smör
Körsbär, jag använde 4 körsbär till varje glas men här gör ni som ni vill. Eller ta något annat gpott som tex hallon.
 
Börja med att hacka chokladen.
Värmgrädden och ta av den när den precis har börjat sjuda.
Häll ner chokladen och vispa ordentligt. Tillsätt whiskeyn eller annan smaksättning och fortsätt vispa (med handvisp)  och rör i äggulorna. Låt smeten svalna lite och tillsätt sedan smöret.
 
Kärna ur körsbären och dela dom på två. Fyll glasen med så mycket körsbär du vill ha, men tänk på att du ska få plats med chokladen också. Häll chokladkrämen över och ställ kallt i ett par timmar.
 
Marängtopp
3 äggvitor
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl socker
 
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sedan vaniljen, och sedan sockret pö om pö tills du fått en blank maräng.
Spritsa eller skeda marängen ovanpå krämen och bränn av den lite med en bruleé brännare, har du inte en sådan kan du hoppa över detta steget, det smakar ljuvligt gott ändå!
 
Servera med ett körsbär ovanpå och sen är det svåra att bara ta en!