Apple fritters- Fantastiska små äpple knyten
Vilka smaker förknippar ni med höst? För mig är hösten mycket frukt och kryddor, varma äpplen med kanel, plommon och stjärnanis, kardemumma, muskotnöt, honung och nötter, vanilj... Allt som känns så där lite varmt och hemtrevligt. Det är underbart hur alla dofter sprider sig i köket när man tex bakar en äpplepaj eller en rykande kopp te med honung. Kanel och kardemumma som ger än föraning om jul ( och Ja jag har redan börjat fundera på jul grejer det är ju ändå inte så långt kvar ) men just nu ska jag försöka njuta av den här hösten så mycket som möjligt för det har verkligen vart en otroligt vacker höst än så länge med många solklara dagar ute.
Bäst av allt är när Aroma äpplena börjar dyka upp i butikerna, det är en av mina favorit äppelsorter så saftiga och söta, svenska äpplen är ändå bäst.
Apple fritters har dykt upp i mitt pinterest feed ett bra tag nu och när jag såg aroma äpplen i fruktdisken viste jag precis vad jag skule göra med dom. Apple fritters med alla höstens härliga kryddor som smaksättning. Fritters blir ungefär som donuts men man använder bakpulver istället för att göra en jäsdeg, lite som en mix av churros och donuts. Så gott!
Jag testade att doppa hälften av mina i en äppel glaze och de andra siktade jag florsocker över. Jag tyckte glazen var bäst men barnen gillade florsockret bäst.
Receptet hittade jag hos Pioneer woman, jag la till lite av mina favoritkryddor kryddor och gjorde en annan glaze men annars är receptet det samma.
5 Dl vetemjöl
1 dl farinsocker
2 och 1/4 tsk bakpulver
1 tsk Salt
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
En nypa nyriven muskot
2 stora ekologiska ägg
0,5 dl Röd mjölk
2 msk smält smör
2 stora äpplen, skalade och hackade
Olja att fritera i.
Börja med att hälla upp olja i en lagom stor kastrull till min mellanstora använde jag ca 5 dl olja. Tänk på att ha ett lock nära till hands OM olyckan skulle vara framme och oljan fattar eld kväv då med lock kasta ALDRIG vatten på.
Ställ kastrullen på medel-svag värme och värm långsamt upp oljan medans du gör smeten.
I en skål sikta samman mjöl, bakpulver, salt, kanel, kardemumma vaniljsocker och muskotnöt.
Vispa upp äggen lätt i en annan skål. Tillsätt mjölken och smöret.
Vänd försiktigt ner detta i mjölblandningen. Tillsätt sedan de hackade äpplena.
När oljan nått 180 grader är det dags att börja fritera. Droppa ca 1 tsk smet till varje "fritter" ner i oljan. Jag gjorde ca 3 åt gången. Efter ca 1-1,5 minut vänder du dom försiktigt i oljan och friterar ca 1 min till. Håll koll så att oljan inte blir för varm, sänk i sådanna fall värmen, och fritera inte för många åt gången då oljan blir för kall och dina fritters blir degiga. När dina fritters är jämt gyllenbruna tar du upp dom med hjälp av en hålslev och låter dom rinna av på hushållspapper. Upprepa tills all smet är slut och du har ett helt härligt fat med underbart gyllengula apple fritters. Antingen så strör du över florsocker eller så gör du en äpple glaze av
1 msk äpplejuice ( nypressad inte koncentrat ) som rörs samman med 1 dl florsocker. Doppa fritters i glazen och låt dom stelna.