Sugar Coated -

Rostad jordgubbs och rabarber glass med mascarpone

| Postat i: desserter, glass, jordgubbar
Blir lite konstigt namn det där för det är ju inte glassen som är rostad utan jordgubbarna och rabarberna.. Men det antar jag att ni förstår ;)
I allafall att rosta frukten eller bären innan man har dom i glassen ger så otroligt mycket mer smak än att bara köra i dom direkt. En lång stund i ugnen tillsammans med lite socker gör att man får ut en djupare smak och glassen smakar så mycket mer. Visst kan man hoppa över det men det tycker jag inte att ni ska göra för då missar ni verkligen något! Jag var sugen på att testa att göra en större sats glass med mascarpone i. Mascrapone och jordgubbar låter ju som a match made in heaven bara det. Jordgubbar är ju dessutom väldigt gott tillsammans med rabarber så det fick en bli en riktig sommar glass. Doften som spreds i köket när det här åkte in i ugnen var rent ljuvlig kan jag säga. Eftersom detta var en större sats med glass vågade jag inte chansa på att den skulle bli bra utan att jag rörde i den under frysningen, för att få bort iskristallerna. Så detta receptet kan med fördel göras i glassmaskin. Jag rör i min glass varje kvart i tre timmar. Kan låta lite meckigt men så väl värt det om man inte äger glassmaskin för konsistensen blir så mycket bättre än om man bara rör någon gång i timman.

 
 
500 gram jordgubbar
250 gram rabarber
2 msk socker
1 vaniljstång
 
Dela rabarberna i mindre bitar och rensa jordgubbarna.  Lägg allt tillsammmans på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över sockret och skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna ihop med jordgubbarna och rabarerna på plåten. Ställ in på 175 grader i ca 30 min.
Ta ut från ugnen,, ta bort vaniljstången och häll allt i en mixer, eller stöt med en potatispress till en fin puré. Låt svalna.
 
2 dl mjölk
1 dl socker
 
250 gram mascarpone
4 dl grädde
 
Värm mjölken med sockret tills sockret löst upp sig. Låt smeten svalna och tillsätt puren till mjölkblandningen.
Rör ut mascarponen med grädden tills det inte är några klumpar kvar. Häll mjölkblandningen över och blanda allt till en en jämn glasssmet.
 
Använder du glassmaskin så häller du smeten i den och kör den enligt maskinens instruktioner.
Om du inte har någon glassmaskin så häller du allt i en form som rymmer minst två liter och ställer i frysen. Tag ur från frysen varje kvart i tre timmar och rör,( jag använder mig av elvsipen) sönder iskristallerna.
Ställ tillbaka i frysen och låt stelna en timma till ungefär och sen är din glass klar!