Chokladkakor med kola och jordnötsgömma- Chocolate pillowcookies with peanutbutter and caramel

| Postat i: bakat, choklad, jordnötssmör, kakor, kola, småkakor
Åhhh höst och kakor hör samman tycker jag! Så fort löven börjar falla å den där lite krispiga luften börjar infinna sig vandrar mina tankar iväg mot pajer och små kakor... Alldeles underbart att få sitta inomhus i köket medand vinden viner utanför med ett glas mjölk och några kakor. Gärna en bok eller sträck kolla på  någon bra serie samtidigt..
Dessa kakor är comfortfood delux. Lovar nästan att dom kan bota allt från tristess till höstdeppighet i bara en tugga för det är omöljigt att inte känna någon form av total lycka när du biter i en lite krispig chokladkaka och överaskas av seg kola och jordnötsmör.. Jag tyckte kakorna var fantastiska redan där men att dom behövde lite mer.. lite mer "ooompfff" så att säga. Så doppade i mörk choklad och flingsalt strött på var precis vad som behövdes för att dom skulle gå från mmm gott till MMMMM. Sen blir man tyst för man är fullt upptagen med att äta. 
Kakorna är inspirerade av ett recept som jag hittade hos brown eyed baker ( Btw en av mina favorit bloggar så otroligt mycket goda recept ). 
 
 
Till ca 20 kakor
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
½ tsk bikarbonat
¼tsk salt
100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
3/4 dl jordnötssmör utan bitar
1 ekologiskt ägg

 
I en bunke blandar du samman vetemjöl, bikarbonat, salt och kako.
Vispa smör, jordnötsmör, socker och farinsocker mjukt och fluffigt.
Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet. 
Rör ner mjölblandningen tills allt är väl blandat och du har en ganska fast deg.
Ställ in i kylen medans du gör fyllningen
 
Fyllning
2  dl jordnötsmör ( välj gärna ett som är utan tillsatt socker blir lätt FÖR sött annars )
1,5 dl florsocker
10 st werters mjuka kolor
 
1 dl strösocker att doppa i
 
Rör samman florsocker och jordnötssmör.
Dela kolaorna på mitten.
 
Värm ugnen till 200 grader.
 
Tag ut kakdegen från kylen tag en stor matsked smet och platta ut i handflattan fyll med ca 1 tsk jordnötssmörs blandning och en halv kola. Vik över kanterna över fyllningen och rulla till en boll. Platta till lite lätt och doppa den sedan i strösocker. Lägg på bakplåtsppersklädd plåt med ca 2 sm mellanrum.
Grädda 7-9 minuter dom är klara när dom har börjat spricka lite och har torkat lite på ytan. Dom är mjuka när man tar ut dom men stelnar när dom har svalnat.
Vill du göra kaorna ännu godare smälter du 150 gram mörk choklad och doppar kakorna i efter att dom svalnat och sedan strör du lite flingsalt på toppen. Sedan är det bara att njuta gärna tillsammans med ett stort glas kall mjölk.
 
 
 
 
 
 
.
 

As soon as the leaves starting to change colors and the air gets a bit colder and autumn sort of sneaks up on you then my mind starts to think about cookies and pies and cookies and chocolate.. And you get it.
Autumn is the perfect season for baking and staying inside when the rain pours outside. With a big glass of milk and a few of these cookies paired with a marathon of your favorite netflix series or a good book, that is how happiness is spelled to me.
These cookies are absolutely fantastic on their own with their creamy peanutbutter and caramel filling but if you want to take them to the next level I strongly suggest that you try dipping them in melted dark chocolate and sprinkle some seasalt on top. THEN they are truly ama-ziiiing!

 

for about 20 cookies you will need ( recipe inspired from one of Brown eyed bakers cookies, i absolutely love that blog )

1½ cups all-purpose flour
½ cup unsweetened cocoa powder
½ teaspoon baking soda
¼ teaspoon salt
½ cup unsalted butter, at room temperature
½ cup granulated sugar (plus more for rolling)
½ cup light brown sugar
¼ cup creamy peanut butter
1 egg
1 teaspoon vanilla extract

For the Filling:
¾ cup creamy peanut butter
¾ cup powdered sugar

10 werthers soft caramel chews

150 grams of dark chocolate

seasalt

 

Preheat oven to 375 degrees F. Line a baking sheet with parchment paper; set aside.

In a medium bowl, whisk together the flour, cocoa powder, baking soda and salt; set aside.

With an electric mixer on medium speed, cream together the butter, sugars and peanut butter until light and fluffy, about 3 minutes. Add the egg and vanilla extract and beat to combine. Reduce the speed to low, add the flour mixture and mix until combined. Put the batter in the fridge while you prepare the filling.

In a separate medium bowl, mix together the peanut butter and powdered sugar for the filling until smooth.

Split the soft caramels in half so uou end up with 20 pieces

 In a small bowl, put some extra granulated sugar for rolling the cookies.

Take alrge tablspoon of of cookie dough and flatten it with your hands. Take about 1 teaspoon of the peanut butter filling and place it in the center of the chocolate dough together with one caramel piece. Wrap the chocolate dough around the peanut butter center, pressing to seal. Roll the cookie into a ball and roll in the sugar. Place the cookies on the prepared baking sheet about 2 inches apart. Flatten each cookie slightly with the palm of your hand. Bake for 7 to 9 minutes. Let cool. Then dip the cookies in 150 grams of dark melted chocolate and sprinkle some seasalt on top.

 


Men så gott - å så vackra bilder!

Svar: Tack vad roligt att höra :) Ha en fin helg// Malin
Malin Dahlstrom

Men jag DÖR så goda de ser ut. Choklad + jordnötssmör + kola?! Perfekt kombo! Dessa måste jag prova :)
/Alicia

Svar: Ja visst är choklad å jordnötssmör bästa kombon :) jag är helt galen i reeses peanutbuttercups å de här kakorna är nästan ännu godare ;) Tycker absolut att du ska testa dom, berätta gärna vad du tyckte sen. Kram Malin
Malin Dahlstrom

Åh vad gott!

Svar: Ja supergott ;)
Malin Dahlstrom

Herre vad goda de ser ut!! Måste provas omedelbart! :D

Svar: Tack :) Ja jag tycker absolut du ska testa dom, berätta gärna vad du tyckte sen // Malin
Malin Dahlstrom

Ska försöka äta mindre socker.. och dessa bilderna gjorde inte saken lättare. Haha!

Svar: Åhh jag försöker också äta mindre socker i perioder... Sen slår baksuget till då är det inte lätt att hålla sig undan sockret ;)
Malin Dahlstrom

Å men de såg ju galet goda ut :)

Svar: Dom är galet goda.. Har redan avverkat tre plåtar av dom här hemma, snart dags att göra nya tror jag ;)
Malin Dahlstrom

Men näe alltså nu får du sluta! (no never stop!)
Haha hjälp vad gott, måste testa :O

Svar: haha ja testa dom du blir inte besviken kan jag lova!// Malin
Malin Dahlstrom

Vad gott :D

Svar: Ja dom är supergoda verkligen :)
Malin Dahlstrom

Åh så gott det ser ut! Måste nog spara det här receptet :)

Svar: Ja jag lovar att du inte blir besviken kakorna är to die for!!!
Malin Dahlstrom

SÅ goda de ser ut!! Är de lika goda som de ser ut? :D svårt att göra dem?

Svar: dom är GODARE än vad dom ser ut tillochmed hihi ;) Å dom är väldigt enkla att göra inget svårt alls :)
Malin Dahlstrom

Jag smäller av vad gott det där såg ut, magiskt!

Svar: Tack snälla :)
Malin Dahlstrom

men shit vad gott! vill lätt prova utan att doppa i sockret :D

Svar: Jag har också funderat på att testa att göra dom utan sockret. Sockret fungerar dock som ett slags skal för att degen inte ska spricka å fyllningen rinna ut. Berätta gärna hur det blev sen om du testar :) kram Malin
Malin Dahlstrom

Jag provade göra dessa idag men blev inte alls så bra som på bilden.. Degen blev jätte "mjölig" och det var jättesvårt att få ihop dem till en bra och fin form då man ska fylla dem.. De gick i sönder hela tiden.. Är det så för dig med eller kan jag ha gjort något fel?

Svar: Hmm nej så ska dom inte bli i konsistensen. Om degen blev för smulig så låter det som om den är för torr.. Det blev inte min. Kan du ha använt mer mjöl än det som stod i receptet? Eller så kan smöret inte vart tillräckligt vispat innan du tillsatte de torra ingredienserna? Svårt att säga exakt vad som blev fel men tråkigt att dom inte blev bra för dig. Hoppas dom blir bättre nästa gång. Kram Malin
Malin Dahlstrom

Men åhhh sådana härliga, verkar dödsgoda och livsfarliga!!
Smarrigt!!!

Svar: Hii tqack :) Ja dom är farliiiiigt goda!// Malin
Malin Dahlstrom

Det här ser så gott ut så jag smäller av!

Svar: Det är precis SÅ goda dom är ;) Så at man smäller av!
Malin Dahlstrom

Det lät och såg verkligen helt galet gott ut! Grymma bilder på det också :)

Svar: Tack vad roligt att höra :)Trevlig helg
Malin Dahlstrom




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: